Fotoklub Split organizira prvi međunarodni salon fotografije "SPLIT FOTO SALON"

Fotoklub Split ove godine po prvi put organizira ''SPLIT FOTO SALON'', prvi međunarodni fotografski salon u Splitu, a prijave su otvorene do 24. veljače 2022. O radovima koji će biti prikazani na prigodnoj izložbi i otvorenju Salona, 8. 3. na Dan žena, odlučivat će stručni žiri sastavljen od uglednih fotografa iz regije: Petar Sabol, Haris Čalkić, Jelena Janković, Jasmina Gorjanski i Branimir Ritonja.

SPLIT FOTO SALON možete pratiti i na društvenim mrežama https://www.facebook.com/splitfotosalon i https://www.instagram.com/splitfotosalon


Tekst natječaja i uvjete sudjelovanja prenosimo u cijelosti:


1. SPLIT FOTO SALON
 
O ORGANIZATORU:
 
SPLIT FOTO SALON međunarodni je fotografski natječaj u organizaciji Fotokluba Split. Fotoklub Split osnovan je 1911. godine i spada među najstarija organizirana fotografska udruženja na području šire regije. Udruga Fotoklub od 1952. godine vodi Galeriju fotografije u samom centru grada Splita (Marmontova 5), a u kojoj se već sedamdeset godina u kontinuitetu izlažu isključivo fotografske izložbe. Galerija fotografija Fotokluba Split od 2013. godine zaštićeno je kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske zbog iznimne važnosti koju Fotoklub Split ima u kontekstu povijesti hrvatske i europske fotografije i u procesu afirmacije fotografije u lokalnoj zajednici.


TEME:

Fotografije u digitalnom obliku mogu se prijaviti u tri teme:

- SLOBODNA u boji
- SLOBODNA crno-bijela
- ŽENA u boji ili crno-bijela
 
Žena je od samih početaka fotografije omiljena tema i objekt fotografske interpretacije. Isto tako, u mitologiji su muze, božice umjetnosti i nadahnuća, ženskoga roda. Umjetnost, slika, fotografija – sve su to imenice ženskoga roda.
S obzirom da se »I. Split foto salon« otvara 8. ožujka, na Dan žena, odlučili smo ovom temom potaknuti autore/ice da svojim radovima odaju čast ženi i ženama, bez kojih ništa na ovom svijetu ne bi bilo moguće.
 

UVJETI SUDJELOVANJA:
Međunarodni fotografski natječaj “1.SPLIT FOTO SALON” je javan i otvoren za amatere i profesionalce iz cijelog svijeta te mu mogu pristupiti svi autori stariji od 18 godina.

- Fotografije trebaju biti u JPG formatu, pripremljene u rezoluciji 300 dpi, minimalne veličine  3000 pixela po dužoj stranici - Fotografije se mogu poslati isključivo e-mailom i to putem wetransfera (link umetnite u prijavu) na splitfotosalon@gmail.com
 
Prijava treba sadržavati:
 - ime i prezime autora
 - nazive fotografija
 - link na kojem se nalaze fotografije (molimo vas da fotografije ne šaljete pojedinačno u mailu)
 
- Svaka fotografija može se prijaviti u samo jednoj od zadanih tema natječaja
 
- Za svaku temu pojedini autor može prijaviti četiri fotografije
 
- Svaka fotografija treba imati jedinstveni naziv. Naslov fotografije treba biti istovjetan onomu koji će se  koristi kod izrade kataloga. Nazivi fotografija kao što su »Bez naziva« ili »Untitled« ili generička automatska imena koja daje fotoparat (npr. IMG4422.jpg) nisu prihvatljivi, te će tako nazvani radovi biti diskvalificirani
 
- Na fotografiji nigdje ne smije biti vidljivo ime autora ili njegov logotip
 
AUTORSKA PRAVA
 
Fotograf svojom prijavom potvrđuje da je ovlašten pristupiti natječaju “1.SPLIT FOTO SALON” te da će poštivati pravila Natječaja i ostalih prava vezanih za autorstvo i vlasništvo prijavljenih radova, moralnih i copyright prava, prava prikazanih osoba, imena, zaštićenih žigova i drugih umjetničkih radova na slici te da nije potrebno nikakvih dodatnih uvjeta ili dozvola za objavljivanje tih fotografija.
 
Fotograf svojim sudjelovanjem daje organizatorima predmetnog fotografskog natječaja neopozivo i neograničeno pravo korištenja prijavljenih fotografija, i to bez bilo kakve naknade u svrhu promocije Split foto salona. Time fotograf pristaje na vremenski, prostorno, dimenzijski i količinski neograničeno izlaganje svojih prijavljenih fotografija na izložbi, reproduciranje izloženih fotografija za potrebe marketinga i promocija, diskusija, objavljivanja na web stranicama, priopćenjima za javnost, specijaliziranim publikacijama, društvenim mrežama, te ostalim medijima , u bilo kojem elektroničkom, tiskovnom ili inom medij u svrhu promocije ovog natječaja i organizatora natječaja “SPLIT FOTO SALON”.
 
Svojim sudjelovanjem fotograf potvrđuje i da učitane fotografije ne podliježu pravima trećih strana; posebice da se sve prikazane osobe slažu s navedenim korištenjem i da se time ne krše prava zaštite osobnih podataka trećih strana. Svi radovi objavljeni u sklopu predmetnog natječaja moraju biti slobodni od prava trećih strana te drugih prava vezanih uz intelektualno vlasništvo, pravo na privatnost, pravo na upotrebu osobne fotografije, itd. Organizatori predmetnog natječaja nisu odgovorni za bilo koja potraživanja trećih strana vezano uz kršenje takvih prava.
 
Organizatori su slobodni, prema vlastitoj diskreciji, diskvalificirati poslane radove koji bi mogli predstavljati kršenje takvih prava te onemogućiti sudjelovanje fotografa koji je te radove poslao.

ČLANOVI ŽIRIJA :

- Petar Sabol (HR)
- Jasmina Gorjanski (HR)
- Branimir Ritonja (SLO)
- Jelena Janković (SRB)
- Haris Čalkić (BiH)
 
NAGRADE:

- SLOBODNA u boji  - 1., 2. i 3. mjesto i 3 pohvale
- SLOBODNA crno-bijela -  1., 2. i 3. mjesto i 3 pohvale
- ŽENA u boji ili crno-bijela -  1., 2. i 3. mjesto i 3 pohvale
 
KOTIZACIJA:

· Za Hrvatske državljane: 100 kn za sve 3 teme
· Za strane državljanje 15 €
· Za članove Fotokluba Split: 80 kn
 
Kotizacija je obvezna za sve sudionike.

PODACI ZA UPLATU:
 
Fotoklub Split, Marmontova 5, 21 000 Split, Hrvatska
IBAN: HR5324070001100578753
Opis plaćanja: Split foto salon 2022
 
Za inozemstvo:
Fotoklub Split, Marmontova 5, 21 000 Split, Hrvatska
IBAN: HR5324070001100578753
BIC (Swift) kod: OTPVHR2X
Opis plaćanja: Split foto salon 2022
Banka: OTP banka d.d., Domovinskog rata 61, 21 000 Split, Hrvatska


KALENDAR SALONA:

Zadnji dan za slanje radova: 24. 2. 2022.
Žiriranje: 25. – 27. 2. 2022.
Obavijest o rezultatima: 3. 3. 2022.
Izložba u Galeriji fotografije Fotokluba Split, 8. 3. – 28. 3. 2022.  
Fotografije odabrane za izložbu izradit će organizator.
 
 
Zaštita osobnih podataka
 
Prijavom na fotografski natječaj i učitavanjem fotografija autor/autorica daje suglasnost organizatorima za prikupljanje, obradu i pohranu osobnih podataka u svrhu provedbe natječaja i organizaciju izložbi. Podaci će se koristiti za identifikaciju fotografija te za obavijesti o rezultatima natječaja, otvaranju izložbe te nagrada autorima. Prikupljeni podaci neće biti prosljeđivani trećim osobama.
 

Informacije i kontakt:
Maja Prgomet, predsjednica Split foto salona
splitfotosalon@gmail.com
Fotoklub Split
Marmontova 5
21 000 Split