Fotoklub Split se odužio svojim zaslužnim članicama – 20 godina nakon smrti, prva samostalna izložba sestara Marasović

Dirljivo je bilo u Fotoklubu Split u kojem je  u utorak otvorena prva samostalna izložba prvih članica Fotokluba – sestara Karmele i Anke Marasović. Kako je prigodom otvorenja izložbe istaknula predsjednica Fotokluba Split i kustosica izložbe Ana Žanko – ova izložba je pokušaj svih nas da se odužimo našim prvim članicama, ženama koje su 35 godina u kontinuitetu djelovale pri Fotoklubu Split, od čega je Karmela Marasović 20 godina bila zaposlena kao domaćica udruge, a koje su desetljećima nesebično doprinosile razvoju splitskog fotokluba i razvoju fotografije u Splitu. Iako su bile izvrsne fotografkinje te su ravnopravno s muškim kolegama sudjelovale na domaćim i inozemnim izložbama, njihovi uspjesi su prolazili uglavnom ispod radara i nisu bili toliko isticani, o čemu nam je dovoljno znati da u matičnom klubu nisu nikada imale samostalnu izložbu – nadodala je Žanko. Karmela Marasović u Fotoklubu je provela cijeli svoj radni vijek i iz kluba je išla u zaslužnu mirovinu. Radila je za tadašnji općinski minimalac, i to dvokratno – pa je dva puta dnevno dolazila iz Velebitske ulice u centar grada otvarati klub i Galeriju fotografije, ujutro od 10 do 12 pa ponovno od 18:30 do 21:30. Njena mlađa sestra Anka bila je učiteljica u današnjoj Osnovnoj školi Marjan i u aktivnostima Fotokluba sudjelovala je volonterski, a bila je i članica Izvršnog odbora udruge.

O izložbi kojom će odužiti svojim zaslužnim članicama u Fotoklubu su razmišljali već dulje vrijeme, ali zbog nedostatka materijala izložba se stalno odgađala. Srećom, javio se nećak pokojnih sestara, Ljubomir Erdelez, koji je za potrebe realizacije izložbe klubu ustupio brojne vrijedne materijale i sitnice koje je sačuvao u svojoj privatnoj arhivi. Nažalost, nekim njihovim najboljim i najnagrađivanijim fotografijama nije se uspjelo ući u trag.

Sestre Marasović, Karmela i Anka, prve su žene članice Fotokluba Split. Udruženju fotoamatera pristupaju 1954. godine nakon završenog tečaja fotografije. U travnju 1959. prvi put sudjeluju na Klupskoj izložbi Fotokluba Split i u idućih gotovo 30 godina – posljednji put izlažu 1988. godine – sa svojim fotografijama redovno sudjeluju na svim izložbama u organizaciji Fotokluba Split, ali i na fotografskim izložbama i žiriranim salonima diljem Jugoslavije, Europe i svijeta (od Ceylona, odnosno Šri Lanke do Grenoblea). Godine 1967. obje sestre stekle su zvanje fotoamater prve klase te su prema dokumentima dostupnima u arhivi Fotokluba Split, šezdesetih i sedamdesetih godina u izlagačkoj aktivnosti u samom vrhu članstva, odmah nakon renomiranih kolega – Nikole Vučemilovića, Zvonimira Buljevića, Čedomira Butine i Ante Verzzotija. Ipak, nagrade osvajaju dosta rjeđe od muških kolega, a i rijetke su reprodukcije njihovih fotografija u katalozima/deplijanima izložbi.

Izložbu možete pogledati do  6. kolovoza u radno vrijeme Fotokluba Split. Izložba je dio ''Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split 2024.'' koji se financira sredstvima Zaklade Kultura nova.

FOTO: Miroslav Lelas