Gala večer splitskog Baleta

Baletnu gala večer pod umjetničkim vodstvom Dinka Bogdanića izvest će Balet Hrvatskog narodnog kazališta Split u povodu Svjetskog dana plesa 29. travnja s početkom u 20 sati na sceni splitskog teatra. Solisti i ansambl splitskog Baleta izvest će niz brojeva klasičnog, neoklasičnog i modernog plesnog repertoara. Prije izvedbe glumica Anastasija Jankovska pročitat će poruke koje se tradicionalno čitaju toga dana.

Na programu prigodne splitske baletne gala-večeri je pas de action iz Minkusovog baleta Bajadera, nakon čega slijedi niz plesnih brojeva na glazbu autora u rasponu od Čajkovskog, Delibesa i Hačaturjana do Tori Amos i Radioheada u koreografiji raznih autora. Večer će završiti s Četiri godišnja doba Giuseppea Verdija koja je koreografirao Dinko Bogdanić.

Svjetski dan plesa obilježava se svakog 29. travnja na dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea. Inicijativu je 1961. pokrenuo UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples. Toga se dana u plesnim kazalištima širom svijeta čitaju poruke istaknutih plesnih umjetnika. Ove će godine biti tako prenesena međunarodna poruka francuskog plesača i koreografa Mourada Merzoukija, a u hrvatskim kazalištima još i poruka baletne prvakinje Edine Pličanić. Mourad Merzouki, istaknuti francuski plesač i koreograf suvremenog plesa i hip-hopa u svojoj poruci postavlja pitanje: „Mogu li reći da ne bih postojao bez plesa ? Bez sposobnosti koju mi on pruža da se izrazim? Bez povjerenja koje u njemu pronalazim kako bih nadvladao strahove, izbjegao puteve osuđene na propast ?“ i odmah odgovara: „Zahvaljujući plesu, uronjen,u ljepotu i složenost svijeta, postao sam građanin, pojedinac koji kroz susrete s drugima ponovno iznalazi društvene kodove, vjeran vrijednostima hip-hop kulture koja preoblikuje negativnu energiju u pozitivnu snagu.“. A prvakinja Baleta HNK u Zagrebu Edina Pličanić kaže: „Zatvorite oči, duboko udahnite, izdahnite, osjetite svoj puls, njegov ritam, osjetite živu struju svoga tijela… cijeli univerzum pleše u vama. Sve je u svemu, ples je u svemu.Plešite, plešite i smiješite se.“