Galerija Sikirica i Muzej Cetinske krajine – Sinj otvaraju I. Sinjski salon

U Galeriji Sikirica u Sinju 27. kolovoza otvara se prvi Sinjski salon. Riječ je o suradničkom projektu Kulturno-umjetničkog središta Sinj (Galerije Sikirica) i Muzeja Cetinske krajine – Sinj s ciljem predstavljanja Umjetničke zbirke MCK-a široj javnosti te afirmacije suvremene lokalne umjetničke scene. Prvi sinjski salon sastojati će se od izložbenog dijela u Galeriji Sikirica te diskurzivnog programa u Muzeju Cetinske krajine – Sinj.


Umjetnička zbirka Muzeja Cetinskog kraja skriva ‘pravo malo blago’ koje svjedoči o kontinuitetu lokalne scene, kao i o umjetničkim afinitetima i kulturnim potrebama stanovništva Cetinskog kraja kroz prošlost. Polazišna ideja kustosica ovogodišnjeg izdanja Salona bila je prezentirati zbirku prema modelu ‘građanskog salona’, kako bi publika samostalno valorizirala umjetničku vrijednost izloženih djela, ali i dobila predodžbu o ‘salonu’ kao izrazito građanskom konceptu koji svjedoči o postojanju kulturnih potreba i željom za posjedovanjem i izlaganjem umjetničkih djela kao mjerilom prestiža i društvenog ugleda. Također, Sinjski salon obuhvatit će i suvremenu umjetničku produkciju autora koji pripadaju tom ‘lokalnom kružoku’ i čiji bi se radovi, u dogledno vrijeme, trebali pronaći u Umjetničkoj zbirci Muzeja Cetinske krajine.

Kako ističu Dragana Modrić i Anđela Galić, kustosice izložbe prvog izdanja, cilj Salona jest stvoriti prepoznatljiv kulturni događaj koji će s lokalnom zajednicom, ali i posjetiteljima iz zemlje i inozemstva, komunicirati vrijednost naše domaće umjetničke baštine, ali i afirmirati neka nova i mlada imena. Pritom je ključan aspekt artikulacija suvremenih kustoskih praksi i strategija, odnosno inovativna i kritička prezentacija i promišljanje muzejske građe, koja posjetitelja dovodi u izazovnu poziciju da sam procjenjuje vrijednost i važnost umjetničkog djela i umjetničke zbirke. Projekt je zamišljen kao bijenale ili trijenale, a svako novo izdanje nosilo bi novi kustoski koncept i nove perspektive u razumijevanju šireg konteksta stvaranja sinjske umjetničke scene, kao i principa ulaska umjetničkog djela u umjetničku zbirku.

Izložba će biti otvorena do 5. listopada i može se pogledati u radno vrijeme Galerije Sikirica. Ulaz je besplatan, a posjetitelji se mole da se pridržavaju svih trenutno važećih epidemioloških mjera.