Glasoviti violinist Stefan Milenkovich otvara koncertni program 63. Splitskog ljeta

Koncertni program 63. Splitskog ljeta otvorit će glasoviti violinist Stefan Milenkovich koji će na koncertu nazvanim Sloboda klasike u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu Split 15. srpnja nastupiti zajedno s još jednim vrhunskim glazbenikom, pijanistom Rohanom De Silvom, izvesti program sastavljen od djela Beethovena, Tartinija, Wieniawskyja, de Sarasate i Čajkovskog. Koncert započinje u 21 sat.

Proglašen srpskim umjetnikom stoljeća, Stefan Milenkovich jedan je od najvećih svjetskih violinista svoje generacije koji iz nastupa u nastup potvrđuje svoj globalni umjetnički status. Kao „čudo od djeteta“ Milenkovich je već od desete do četrnaest godine života svirao najvećim svjetskim državnicima, sa šesnaest je odsvirao svoj tisućiti koncert, a s devetnaest diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu te se kasnije školovao na Julliardu, gdje je nakon toga i predavao uz glasovitog violinista Itzhaka Perlmana. Posvetivši se, uz solističku karijeru, i pedagoškom radu, danas je izvanredni profesor na Sveučilištu Illinois.

Od tisuća nastupa tijekom izvanredne karijere  vrijedi izdvojiti nastupe u njujorškom Carnegie Hallu, vašingtonskom Kennedy Centeru, londonskom Cadogan Hallu, tokijskom Suntory Hallu, talijanskim Teatro La FeniceSan Carlo i Petruzzelli... Svirao je uz Berlinski Simfonijski orkestar, Orkestar Boljšoj teatra, Simfonijski orkestar Indianapolisa, Komorni orkestar Orpheus, Nacionalni orkestar Belgije, Simfonijski orkestar Melbournea i Queenslanda... te uz dirigentske velikane poput Sir Nevillea Marrinera, Lorina Maazela, Vladimira Fedoseyeva i Daniela Orena. Poznat je i Milenkovichev humanitarni rad, pa je sudjelovao na nizu gala koncerata pod okriljem UNESCO-a, između ostalih s Placidom Domingom, Lorinom Maazelom, Alexisom Weissenbergom i Sir Yehudijem Menuhinom.

Omiljen gost svih značajnijih glazbenih manifestacija na ovim prostorima, na 63. Splitskom ljetu Stefan Milenkovich nastupit će uz još jednog vrhunskog muzičara, šrilankanskog pijanista Rohana De Silvu čija je karijera obilježena suradnjom s najvećim svjetskim violinistima, poput niza recitala s  Itzhakom Perlmanom s kojim je samo u prošloj sezoni nastupio na nizu koncerata u Sjevernoj Americi, Europi i Aziji. Splitska publika moći će uživati u programu dvojice virtuoza sastavljenom od djela Ludwiga van Beethovena (Sonata br. 7 u c-molu, Op. 30 No. 2), Giuseppea Tartinija (Sonata za violinu i klavir u  g-molu "Đavolji triler”), Pabla de Sarasate (Introdukcija i Tarantella, Op. 43) , Henryja Wieniawskog (Legende, Op. 17) i Petra Iljiča Čajkovskog (Valse-Scherzo, Op. 34).