Gomalan brass quintet na Splitskom ljetu

Gomalan brass quintet koji svojom virtuoznom izvedbom osvaja i kritiku i publiku širom svijeta nastupit će na 59. Splitskom ljetu, u četvrtak, 8. kolovoza u 21 sat u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilcu. Na programu su djela Giuseppe Verdija i Richarda Wagnera.  

Puhački kvintet Gomalan osnovali su  1999. članovi najprestižnijih svjetskih orkestara: Čikaškog simfonijskog orkestra, Frankfurtske opere, Milanske skale, Akademije Santa Cecilia, Torinskog Teatro Regio te RAI orkestra. Koncertirajući originalni repertoar ali i djela operne, klasične i filmske glazbene literature u vlastitom aranžmanu, zanijeli su publiku i kritiku širom svijeta. U studenom 2001. osvojili su jednu od najprestižnijih svjetskih puhačkih nagrada, prvo mjesto na Međunarodnom puhačkom natjecanju u Passau, Njemačka. Roger Bobo, dirigent, virtuoz na tubi i puhačka legenda o njima je rekao: „ Gomalan Kvintet najčudesniji je puhački kvintet koji sam ikada susreo. Koncert ovog izvanrednog ansambla je nezaboravno iskustvo."  Iznimne izvođačke osobine priznaje im i glasoviti dirigent Zubin Mehta: "Ovo je velika grupa, nesvakidašnje virtuoznosti i glazbene vještine,"  ocijenio je Mehta. Mnoge radio postaje emitiraju njihove koncerte, primjerice Radio Vatican, Radio Classica, Radio Canada i Radio Rai Tre, za koji su izveli nekoliko svjetskih premijera.

Svoja prva dva CD-a Gomalan je snimio za Summit Records, a treći, snimljen za Naxos, jedan je od najpreuzimanijih na portalu classicsonline.com. Četvrti je snimljen da proslavi deset godina djelovanja ansambla, a tijekom 2010. napravljen je i koncertni DVD zajedno s dokumentarcem o djelovanju kvinteta.

Članovi kvinteta su Marco Braito (truba), Marco Pierobon (truba), Nilo Caracristi (rog), Gianluca Scipioni (trombon) i  Stefano Ammannati (tuba).