Gotovčeva povijesna glazbena drama Mila Gojsalića premijerno u HNK Split

Operu Mila Gojsalića Jakova Gotovca premijerno će izvesti Opera Hrvatskog narodnog kazališta Split u petak 10. ožujka s početkom u 20 sati. Izvedbom ove povijesno glazbene drame ravnat će maestro Ivo Lipanović a redatelj je Ozren Prohić. Naslovnu ulogu Mile Gojsalića, legendarne heroine poljičkog kraja, tumači mezzosopranistica Terezija Kusanović.

Ostali protagonisti premijerne izvedbe su bas Ivica Šarić u ulozi Milinog oca, poljičkog kneza Ivana Gojsalića, u ulozi Milina vjerenika vojvode Petra Kulišića bit će tenor Domagoj Dorotić, a uloga zloglasnog turskog vojskovođe Topan-paše povjerena je basu Ivici Čikešu, nacionalnom opernom prvaku. Nastupit će i Marko Lasić u ulozi Jure Kulišića, Mate Akrap kao Kolumbat, te Goran Velić, Vlatko Belas, Lovre Gujinović, Joško Tranfić i Vinko Maroević uz ostale soliste, zbor, orkestar i Balet splitskog kazališta. Ulogu Guslara u prologu opere tumačit će dramski prvak HNK Split Filip Radoš.

Radu na povijesnoj glazbenoj drami pod naslovom Mila Gojsalića, nakon opera Morana, Era s onoga svijeta i Kamenika, Jakov Gotovac je pristupio 1948. Partituru, na libreto Danka Anđelinovića, dovršio je 1951. godine, a djelo je svoju praizvedbu doživjelo 18. svibnja 1952. pod skladateljevim vodstvom na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Sam operni sadržaj temelji se na povijesnim događajima iz 17. stoljeća, kad su se stanovnici Poljica, nezavisne pučke samoupravne kneževine koja se nekoliko stotina godina prostirala između Splita i Omiša pod Mosorom, povukli u brda pred turskom najezdom. Kako bi omogućila pobjedu svom narodu, Mila Gojsalića, kći poljičkog kneza Ivana, prividno pristaje postati žena turskog vojskovođe Mehmeda Topan-paše. Ona se kao narodna junakinja žrtvuje, te u samom središtu turske vojske, u glavnom stanu, baca goruću baklju te i sama pogiba u eksploziji.

Mila Gojsalića važan je doprinos hrvatskoj opernoj literaturi, ponajviše zato što je u njoj Gotovac posegnuo za junačkim likovima iz naše prošlosti i tako i na opernu pozornicu donio tematiku blisku domaćoj glazbenoj publici.

U repriznim će izvedbama, osim Terezije Kusanović, naslovnu ulogu tumačiti i mezzosopranistica Irena Parlov (14. ožujka), a Petra Kulišića će na drogoj izvedbi 12. ožujka utjeloviti Stjepan Franetović. Kao Kolumbat će 14. ožujka nastupiti Božo Župić, a ulogu Mujezina će 12. i 14. ožujka tumačiti Matej Predojević Petrić.

Autorski tim predstave, osim dirigenta Ive Lipanovića i redatelja Ozrena Prohića, čine scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Tea Bašić, koreografkinja Maja Huber, zborovođa Veton Marevci, a oblikovateljica svjetla je Vesna Kolarec. Asistentica scenografa i dizajnerica videa je Nikolina Kuzmić, a suradnica redatelja je Jelena Bosančić.

Prve reprizne izvedbe na programu su u nedjelju 12. ožujka s početkom u 18h i u utorak 14. ožujka u 19:30h.