Gradonačelnik Ivica Puljak otvorio retrospektivu izložbu "110 godina Fotokluba Split"

U Galeriji fotografija Fotokluba Split sinoć je otvorena izložba ''110 godina Fotokluba Split - velika retrospektiva''. Izložba donosi presjek iznimne povijesti jedne od najstarijih udruga u Splitu, prateći razvoj od osnivanja Photokluba – kluba fotografa amatera 1911. godine, preko ponovnog osnivanja 1950. pa sve do danas.
Prisutnima su se prigodnim riječima obratili Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split, Ana Žanko, kustosica izložbe i tajnica Fotokluba Split, Aljana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita, a gradonačelnik Ivica Puljak otvorio je izložbu.


U okviru izložbe izloženi su autentični dokumenti iz bogate arhive udruge koji će posjetiteljima približiti važnost i ulogu Fotokluba Split u kontekstu lokalne kulturno-umjetničke scene – dokumenata koji svjedoče radu i razvoju udruge – prvog statuta, dokumenata vezanih uz prostor udruge (prostor na splitskoj rivi koji je komunistička vlast oduzela udruzi i dodijelila JAT-u, a u zamjenu udruzi dodijelila prostor u Marmontovoj u kojem se Fotoklub nalazi i danas). Također, izloženi su dokumenti i fotografije koje svjedoče o bogatoj kulturnoj razmjeni koja se odvijala između Fotokluba Split i drugih fotoklubova tijekom pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih godina, a koja je omogućila splitskoj publici da se u to vrijeme upozna s najznačajnijim fotografima Europe i svijeta (gostovanje fotografa iz Italije, Francuske, SSSR-a, te prikazivane fotografije članova Fotokluba Split na izložbama u Sydneyju, SAD-u i diljem Europe).
Udruga Fotoklub Split zajedno je s prostorom u kojem djeluje i Galerijom fotografija zaštićeno kulturno dobro pri Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske što dovoljno svjedoči o važnosti udruge za kulturnu i umjetničku scenu grada Splita i Hrvatske, a u okviru udruge razvijali su se i djelovali neki od najvažnijih hrvatskih fotografa dvadesetog stoljeća – Nikola Vučemilović, Ivo Eterović, Ivan Filipin, Duško Kečkemet, Ante Verzotti, Feđa Klarić i brojni drugi, a vrijedna fotografska arhiva dragocjen je materijal iz kojeg se može iščitati razvoj grada Splita kroz povijest.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Splita, Turističke zajednice grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a otvorena je za posjetitelje do 13. srpnja.