Grumblijeve kronike u GKM-u

Gradsko kazalište mladih u Splitu priprema četvrtu premijeru ove sezone. Riječ je o lutkarskoj predstavi za tinejdžere i odrasle s naslovom "Grumblijeve kronike" autora i redatelja Siniše Novkovića koji ujedno, kao član profesionalnog glumačkog ansambla GKM-a igra u vlastitoj predstavi, uz sudjelovanje svoje kolegice Mie Roknić i Bojana Brajčića, studenta IV. godine glume Umjetničke akademije u Splitu.

Inspiraciju za “Grumblijeve kronike” pronašao je u kompjuterskoj igrici “Neverhood” koju je igrao još kao desetogodišnji dječak i bio njome potpuno očaran. Stvorio je lutka Grumblija, po službenoj definiciji najgluplje stvorenje u svemiru da bi u ovim teškim vremenima ljudima donio „malo opuštanja i zabave, malo zdravog smijeha koji predstavlja jedinu pravu terapiju u liječenju svih oblika malodušnosti i mrzovolje.“

Priča započinje kada se Grumblijeva raketa sruši na nepoznat planet. Pokušavajući je osposobiti, Grumbli i njegov najbolji prijatelj Kompjuter usput upoznaju niz živopisnih likova: strvinare Nomove, crve blizance Ulfa i Šulca, psa astronauta Lajku i nestašnog E.T.-a. Da bi popravio letjelicu, Grumbliju treba kondenzator crne materije s krune zločestog vladara, okrutnog cara Knorra, koji drži u zatočeništvu prekrasnu princezu Ćićolinu. Grumbli odlučuje oteti caru i kondenzator i princezu, a hoće li u tome doista i uspjeti, otkriti će se tek na sceni Gradskog kazališta mladih u Splitu.

Izradu lutaka i animaciju potpisuje Siniša Novković, a za glazbu je zaslužan Vanja Gvozdanović.

Premijerna izvedba "Grumblijevih kronika" na rasporedu je u četvrtak, 18. listopada, s početkom u 20. 30 sati, u Teatrinu na Prokurativama.