Hit crna komedija Ljepotica iz Leelanea Šibenskog HNK na gostovanju u Splitu

Crna komedija Ljepotica iz Leenanea, jedna od najuspješnijih drama suvremenog irskog komediografa Martina McDonagha u izvedbi šibenskog Hrvatskog narodnog kazališta gostovat će na sceni HNK Split u utorak 4. prosinca. U predstavi koju je režirao Dražen Ferenčina igraju Biserka Ipša, Franka Klarić, Jakov Bilić i Bojan Brajčić. Izvedba započinje u 19:30.

Ljepotica iz Leenanea drama je to o Maureen Folan, jednostavnoj i usamljenoj ženi u ranim četrdesetim godinama, i Mag, njezinoj manipulativnoj staroj majci, koja se stalno miješa u Maureenin život i odbija dopustiti kćeri da se zaljubi, čak i kada se pruži prilika u stvarnom obliku Rayjeva brata Patoa, koji bi htio Maureen za svoju ljepoticu. Njihov je odnos patološki, ispunjen međusobnim manipulacijama i maltretiranjima. McDonagh prede priču vrlo oprezno i vrlo vješto s mnogim iznenađenjima i mnogim neočekivanim obratima i zaokretima. No, Ljepotica iz Leenanea govori o pripovijedanju priče i važnosti pričanja priča i slušanja priča. I kao svaka dobra priča i ova crna komedija na slušatelja, odnosno gledatelja utječe na nebrojene načine. Što više vidimo i čujemo, shvaćamo kako disfunkcija te obitelji nije nimalo jednostavna. Tko je iz tog dueta majka-kći bacio prvi kamen? Imamo li posla s majkom-tiraninom koja kinji svoju kćer usidjelicu, ili zapravo imamo posla s majkom zaštitnicom koja spašava svoju psihotičnu kćer od sloma izazvanog obmanom?

Martin McDonagh rođen je 1970. u tipičnoj irskoj katoličkoj obitelji, a odrastao u radničkim četvrtima južnog Londona. Dugo je bezuspješno pokušavao uspjeti u spisateljskoj karijeri, a nakon što su mu brojni scenariji za radio i televiziju bili odbijani okrenuo se kazalištu. Ni tu nije imao uspjeha sve dok mu drama Ljepotica iz Leelanea nije postavljena u Royal Court kazalištu na londonskom West Endu. Predstava je polučila velik uspjeh, a autor je dobio nagradu Evening Standard, kazališnu nagradu s najdužom tradicijom u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao najbolji novi autor.