Hrvatska premijera "Omara" večeras u ljetnom kinu "Bačvice"

Festival mediteranskog filma Split još jednom je oživio ljetno kino "Bačvice", u svom sedmom izdanju i treću večer za redom gledalište je bilo u potpunosti rasprodano. Splićani i njihovi gosti u nedjelju navečer su prvi u Hrvatskoj pogledali novi film Romana Polanskog "Venera u krznu", a još jedna premijera ih očekuje i večeras. Na Bačvice stiže palestinska drama "Omar", jedan od najboljih filmova godine, koji se diči nominacijom za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma i posebnom nagradom žirija u Cannesu.

Novi tjedan FMFS-a započinje u kinoteci Zlatna vrata projekcijom turskog filma "Rock The Trumpet" o festivalu trube u Guči (18 sati). Film se prikazuje u sklopu programa glazbenih dokumentaraca "Movie in Groovie", a ulaz je besplatan. Istovremeno, u Galeriji umjetnina održat će se ćakula o projektu Europske prijestolnice kulture 2020., a Igor Baković, savjetnik gradonačelnika Splita za kulturu i znanost, animator Veljko Popović i Sandra Sterle, docentica Novih medija, pokušat će pronaći odgovor na pitanje kako film može doprinijeti splitskoj prijavi.

U Zlatnim vratima (19:30 sati) prikazuje se i sjajan španjolski film "Ranjena", a prije njega kratki hrvatski film "Marko" kojeg će predstaviti mladi glumac Franko Jakovčević. Kino "Galerija" nastavlja s blokom stranih kratkih filmova u konkurenciji među kojima se izdvaja nagrađivani egipatski "January Shift", a uoči palestinske poslastice dana, na Bačvicama će redatelj Boris Poljak predstaviti svoj nagrađeni kratki film "Autofokus".