Hrvatski dom Split najavljuje veliko finale koncertne sezone 2023./2024.

Hrvatski dom Split najavljuje veliko finale koncertne sezone 2023/2024 koja je po svim pokazateljima bila rekordna sezona otkako je Hrvatski dom utemeljen.

U tjednu svjetske glazbe u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića, povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe 21. lipnja, Hrvatski dom Split ugostit će legendarni splitski sastav Otprilike Ovako 17. lipnja, zatim proslavljenu mezzosopranisticu Tereziju Kusanović s programom „Španjolske noći“ 19. lipnja. 21. lipnja nastupit će ansambl Sudar Percussion uz multimedijalni projekt na glazbu Jeana Michela Jarrea – Oxygene – gdje će se svečano dodijeliti Nagrada Koncertne dvorane Ive Tijardovića za sezonu '23/"24.

Hrvatski dom posebno ističe kako će ove godine dobitnika Nagrade Koncertne dvorane Ive Tijardovića za najveća umjetnička postignuća tijekom sezone 2023/2024, po prvi puta odabrati povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka, novinara ali i predstavnika posjetitelja.

„Izuzetna nam je čast na ovaj način zaokružiti sezonu koja je po svim pokazateljima bila rekordna koncertna sezona. Hrvatski dom pripremio je 160 pojedinačnih događanja, od toga 87 koncerta unutar 4 ciklusa (klasika, jazz, svjetska i popularna glazba i tradicijska glazba), 38 predstava i 28 radionica za djecu i mlade, uz dodatni program poput Maskerate, Novogodišnjeg bala ili ciklusa izložbi „Rakursi“. Tijekom sezone '23/'24 prodano je više od 14.000 ulaznica, što je 4 puta više nego prethodne sezone.“ – Vanesa Kleva, ravnateljica

17. lipnja, Otprilike Ovako

Band „Otprilike Ovako“ osnovan je 1974. godine i pioniri su blues scene na ovim prostorima.

Otprilike Ovako kultna je grupa i izvorišno mjesto većine mladih glazbenika koji su kasnije postali etablirane ličnosti hrvatske glazbene scene. Kroz band je sve ove godine prošlo 30-tak vrsnih glazbenika. Neki su u određenom vremenu otišli u SAD-e neki po Europi. Band je radio i glazbu za predstavu Marina Carića u HNK-u. Otprilike Ovako dobitnici su nagrade Croatian Blues Forces˝Jadran Zlodre Gobbo&Otprilike Ovako˝za povijesni doprinos blues sceni 2021/2022. Na ovome koncertu koji je ujedno i 50-ta obljetnica nastupit će: Goran Cetinić-Koća, gitara i vokal; Željko Milić, saksofon; Goran Slavićek, bas; Matko Petri, udaraljke; Vladimir M. Kragić-Patak, bubnjevi.

19. lipnja, Terezija Kusanović uz goste, „Španjolske noći“ – flamenko glazba

Španjolskim ozračjem inspirirana glazba u živopisnom pastišu glazbe, poezije i plesa, u izvedbi mezzosopranistice Terezije Kusanović i njezinih suradnika i gostiju, evocira tople noći u španjolskim vrtovima, ispunjene mirisima i bojama, koje su nadahnule nebrojena remek-djela glazbene literature. Najznačajnija imena španjolske glazbe 19. i 20. stoljeća čine okosnicu programa – egzotične Noći u španjolskim vrtovima, ulomci iz baleta "Ljubav kao čarobnjak" i ciklus "Sedam španjolskih narodnih pjesama" Manuela de Falle, isprepletene su u aranžmanima u kojima se glasu pridružuju klavir i gitara, a na podiju plesač flamenka. U glasovitoj "Asturias" (Leyenda) utemeljitelja španjolskog nacionalnog stila, Isaaca Albéniza, gitarističku će izvedbu obogatiti plesna flamenko izvedba, kao i osebujne "Španjolske klasične pjesme" Fernanda Obradorsa. Na programu su i elegantne pjesme o majas i majos, tipičnim španjolskim djevojkama i mladićima koje nadahnjuju vokalnu liriku Enriquea Granadosa te ciklus "Cinco canciones negras" egzotičnog oporog izričaja skladatelja Xaviera Montsalvatgea. Na veliko španjolsko putovanje uz Tereziju Kusanović vode nas pijanist Zoran Velić, gitarist Petar Čulić i flamenko plesač Mitja Obed.

21. lipnja, Sudar Percussion uz glazbu Jeana Michela Jarrea

Ansambl Sudar Percussion u kratkom je vremenu ostvario kultni status na hrvatskoj glazbenoj sceni. Poznat je po osebujnim izvedbama čuvenih djela klasične i popularne glazbe, a njihova se glazba odlikuje nevjerojatnom muzikalnošću, inovativnošću i humorom. Intrigantan je i program u kojem u svojem energičnom stilu obrađuju najpoznatija djela pionira elektroničke glazbe Jeana Michela Jarrea.