I Split sudjeluje na 35. Međunarodnom danu muzeja

Od 16. do 18. svibnja muzeji diljem Hrvatske će obilježiti 35. Međunarodne dane muzeja. Tema ovogodišnje manifestacije je "Muzeji za održivo društvo", a ukazuje na muzeje kao institucije koje doprinose društvu i njegovu razvoju, preuzimajući aktivnu ulogu u posredovanju novih ideja i osvješćivanju javnosti o potrebi usvajanja novog modela ponašanja prema okolišu i resursima. Temu je odabrao Međunarodni savjet muzeja (ICOM) sa sjedištem u Parizu. Na Inicijativu Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC), koji ove godine obilježava 60. obljetnicu djelovanja, u Hrvatskoj se Međunarodni dan muzeja obilježava od 1980. godine.

Cilj ove kulturne manifestacije je ukazati na neizostavnu ulogu muzeja u  razvoju društva, posredovanju novih ideja i  preispitivanju ljudskog djelovanja na svim područjima života, s namjerom stvaranja održive perspektive za nadolazeće generacije.

U tu svrhu će biti organizirane radionice, predavanja i izložbe u muzejima diljem Hrvatske. Program događanja možete pronaći na stranicama Muzejskog dokumentacijskog centra (www.mdc.hr), a ulaz na sva događanja je slobodan.

Međunarodni dan muzeja 2015. from Muzejski Dokumentacijski Centar on Vimeo.

U Splitu možete sudjelovati na sljedećim zbivanjima:

-18.05.2015. u Galeriji umjetnina: Otvorenje novog dijela stalnog postava Galerije umjetnina, Prezentacija umjetnosti od 1960-ih do danas

-18.05.2015. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika: Prezentacija "Sarkofag kneza Branimira", Izložba "Crkvine - Cista Velika"

-18.05.2015. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika: Radionica "Zašto ovaj mač ima rupe?"

-18.05.2015. u Etnografskom muzeju Split: Program u Etnografskom muzeju Split

-06.05.2015. u Muzeju grada Splita: Marmore laudata Brattia

-15.05.2015. u Muzeju grada Splita: Izložba plakata 7. susreta Sekcije restauratora i preparatora Hrvatskog muzejskog društva

-18.05.2015. u Muzeju grada Splita: Radionica "Vječnost uklesana u kamen"