Idućih 10 dana Split je u nekom drugom filmu

Večeras se premijernom projekcijom bugarsko-grčkog filma ''Slava' 'otvara jubilarni 10. Festival mediteranskog filma Split, u programu kojeg će se sve do 17. lipnja na tri lokacije prikazati 85 filmova koji stižu iz 26 zemalja.

Raznovrsne filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom punih deset dana Festivala, upravo na ovoj omiljenoj kulturnoj manifestaciji imati će svoje regionalne i hrvatske premijere i na taj način Split će biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Izdvajamo film redatelja Feras Fayyada "Zadnji u Alepu" za kojeg je osvojio glavnu nagradu žirija Sundance festivala, ulaznica više sigurno će se tražiti za francusko-alžirski ''U mojim godinama još skrivam da pušim'' Rayhane Obermeyer, kao i za "Provalnicu" izraelske redateljice Hagar Ben Asher.

Uvijek rado viđene Španjolce ove godine predstavlja redatelj Agusti Villaronge sjajnom katalonskom pričom "Prevrtljiva slava", iz službenog programa San Sebastiána stiže "Rekonkvista" Jonasa Truebe, a jedna od rijetkih prilika za vidjeti intrigantnu ''Kožu'' Eduarda Casanove na velikom ekranu biti će upravo u ljetnom kinu Bačvice s obzirom da ovaj film neće ići u redovnu kino distribuciju.

Da kultura može biti sjajan promotor Hrvatske u svijetu pokazuje i projekt ''Islands United'', u sklopu kojeg u Split pristižu filmaši iz četiri otočke europske države. Nakon što se njihovi filmovi prikažu na FMFS-u, najbolji hrvatski kratki filmovi iz popularnog programa ''Ješke'' idu na turneju na Cipar, Maltu, Irsku i Island.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', i ove godine potvrđeno je da je lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'.

Kompletan atraktivni program 10. Festivala mediteranskog filma Split može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je moguća i online kupovina ulaznica.