IKS Festival i KINKIN studio obilježavaju Svjetski dan plesa

Povodom Svjetskog dana plesa, 29. travnja 2016.g., IKS Festival i KINKIN studio za igru, pokret i ples iz Splita u želji za obilježavanjem ovog važnog dana u kojemu se podiže svijest o važnosti utjecaja plesne kulture, ponudit će svom gradu dva zanimljiva događaja. U Galeriji umjetnina u petak, u 18 sati, održat će se plesni multimedijalni projekt Norman#1 u izvedbi mladih polaznica napredne grupe Studija KINKIN uz glazbeno vizualnu pratnju animiranog umjetničkog videa Točke (Dots) iz davnih četrdesetih, autora Normana McLarena.

Zanimljivo osmišljen dvominutni uradak podcrtava čistoću pokreta i ljepotu izraza koje u svojoj apstraktnoj punini predstavljaju višetjedni rad vrijednih djevojčica i najavu za nove projekte studija KINKIN koji omogućava Splitu drugačiju vrstu obrazovanja djece i mladih koja se temelji na interdisciplinarnom podučavanju. Plesno multimedijalni projekt Norman#1 zasnovan je na interdisciplinarnosti više umjetničkih formi - suvremeni ples i scenski pokret, glazbeno ritualna dramaturgija i novi mediji, u ovom slučaju video uradak Normana McLarena - „Točke“. Video uradak Normana McLarena koristi se kao kontrapunkt plesnoj izvedbi koja je inspirirana geometrijskim sistemom, onim rigidnim, ali i fleksibilnim i modeliranim kroz plesne improvizacije ukomponirane u cjelinu.

Digitalni razvoj značajno utječe na ponašanje djece i mladih u njihovom odrastanju a vizualna komunikacija u današnje vrijeme vrlo su važan segment u recepciji i percepciji nove publike te utječe i mijenja obrasce ponašanja budući da mlada publika ima drugačije gledateljske navike koje se i razvijaju proporcionalno novim tehnologijama.

Kroz rad na projektu Norman#1 najmlađi gledatelji i izvođači steći će iskustvo uzajamnog i aktivnog sudjelovanja u kolektivnom spoznajnom pomaku o utjecaju novih medija na ljudsko razmišljanje i tjelesni izričaj te razvijati kreativno razmišljanje kroz igru za razvoj umjetničkih vrijednosti. Izvedba je namijenjena isključivo djeci uzrasta od sedam do deset godina koji će prije početka prezentacije dobiti rekvizit u obliku kartonskog tuljka kojim će promatrati dio izvedbe. Takav interaktivan način sudjelovanja potaknut će djecu na razmišljanje o razlikama plošnog i višedimenzionalnog promatranja objekta u mirovanju, ali i kretanju – plesu.

Nekoliko crta o autoru:

Rođen 1914.g. u Stirlingu u Škotskoj, Norman McLaren, osnivač NFB-ova studija za animaciju, uspio je kanadskoj animaciji pružiti viziju i smjer koji traju i danas, dugo nakon što ga je 1941. zaposlio John Grierson. McLaren je odbio prihvatiti jednostavnu priču da su film izumila braća Lumière 1895. Godine. Njegovo je mišljenje da se ta umjetnička forma tek treba razviti te da su istraživanje i eksperimentiranje prirodni sastojci umjetničkog stvaralaštva.

Pojavio se stoga kao rodonačelnik bezbrojnih tehnika koje su postale zaštitnim znakovima animacije: crtanje i graviranje na film, unakrsna pretapanja, piksilacija, sintetizirani zvuk i brojne druge. Za postojeće metode i formule u njegovu pristupu nema mjesta. Neobična odvažnost i originalnost bili su kreativno vrelo svih njegovih radova.

Put koji je Norman McLaren ucrtao u povijest filma osvijetljen je brojnim nagradama kojima je ovjenčan tijekom karijere: Zlatna palma u kategoriji kratkog filma u Cannesu za Blinkity Blank, Oscar za Susjede, Srebrni medvjed u Berlinu za Rythmetic, Srebrna plaketa za Zbogom dosadna brigo, nagrade BAFTA za Blinkity Blank, Jednom bijaše stolac i Pas de deux za koji slobodno možemo reći da je jedan od prvih plesnih animiranih videa, uz još bezbroj kanadskih nagrada i priznanja za sveukupna postignuća.

Ovaj neumorni inovator promicao je kreativni koncept animacije koji autore doživljava kao majstore zanata koji vladaju svakim korakom u nastanku svojih filmova, baš poput umjetnika u ateljeu. S time u skladu, McLaren je svojim kolegama služio kao primjer i motivirao ih da razvijaju vlastite alate i eksperimentiraju s novim tehnikama.

Nakon plesnog projekta, točnije u 20 sati, samo nekoliko koraka od Galerije Umjetnina, posjetitelji će imati ponovo priliku uživati u izvrsnom dokumentaracu slavnog Wima Wendersa, koji je premijerno prikazan 2013. g. u sklopu IKS Festivala. Ponavljanje prikazivanja ovog Wendersovog djela rezultat je iznimnog interesa splitske publike.

Film „Pina“ je posvećen njemačkoj suvremenoj koreografkinji i plesnoj umjetnici Pini Bausch, jednoj od najvećih koreografkinja svih vremena. Rezultat je to višegodišnje želje Wima Wendersa da u medij filma prenese rad te osebujne i genijalne umjetnice. Film gledatelje vodi na senzualno, vizualno zapanjujuće putovanje - izravno na pozornicu s legendarnim ansamblom Tanztheater Wuppertal Pina Bausch, a plesače prati i izvan kazališta: u grad i oko Wuppertala – mjesta koje im je 35 godina bilo dom.

Prema riječima Williama Forsythea „Pina je zapravo ponovno izmislila ples... plesno kazalište i nije postojalo prije nje“. Wenders i Bausch zajedno su za film odabrali ulomke iz kultnih predstava ‘Café Müller’, ‘Le Sacre du printemps’, ‘Vollmond’ i ‘Kontakthof’, no Bausch je, nažalost, preminula prije početka snimanja filma.

“Kada su u pitanju muško-ženski odnosi, nijedan filmaš ni pisac, čak ni Shakespeare, ne mogu se ni približiti snazi osjećaja koje je Pina izazivala plesom. Bez ijedne izgovorene riječi, govorila je snažnije od svih nas. Zahvaljujući 3D tehnologiji uspjeli smo gledatelju približiti taj njezin jezik....” (Wim Wenders)

Napomena: projekcija neće biti prikazana 3D tehnikom, već 2D. Ulaznica za film “Pina”: 20 kuna (ulaznica za članove Kinoteke: 10 kuna) blagajna je otvorena sat vremena prije projekcije

Plesno multimedijalni projekt NORMAN#1 u Galeriji umjetnina je besplatan uz obaveznu najavu na mail projects@iksfestival.eu

Kupnjom ulazanice za film PINA, dobit ćete na poklon IKS karticu kojom ostvarujete popuste, ne samo tijekom IKS Festivala već i predstave unutar sezone HNK i GKM, te projekcije u Kinoteci Zlatna Vrata.

Naime, vlasnici IKS Kartice ostvaruju popust od 30% od prodajne cijene ulaznice za program IKS Festivala u lipnju 2016. g. uz predočenje osobne karte. Popust se ne ostvaruje na pretprodajne cijene.

IKS kartica omogućuje popuste i kod naših partnera do prosinca 2016. godine.

Hrvatsko narodno kazalište Split 30%popusta na ulaznice u kazališnoj sezoni Gradsko kazalište mladih Split ulaznica u slobodnoj prodaji po 25 kuna (umjesto 30 kuna) Kinoteka Zlatna vrata - članska karta Kinoteke Zlatna vrata 150 kuna (umjesto 200 kuna)

Članska karta Kinoteke Zlatna vrata omogućuje popust od 50% na punu cijenu karte za sve filmove art-programa (suvremene produkcije) koja inače iznosi 20,00 kuna, te besplatan ulaz na sve projekcije filmske klasike. Također, članovi imaju prednost pri rezervaciji mjesta za premijere i ostale posebne programe za koje je predviđena ta mogućnost, i to na način da se prvi dan primanja rezervacija predbilježiti mogu samo članovi, a tek od drugog dana svi ostali, neovisno o tome radi li se o besplatnoj projekciji ili ne. Važi godinu dana od dana kupnje.