Ines Kotarac u galeriji Praktika

U četvrtak, 5. svibnja u 20 sati u galeriji Praktika splitskog Doma mladih bit će otvorena izložba “Myself” autorice Ines Kotarac. Novi ciklus fotografija nastao u posljednje četiri godine čine djela autoreprezentacijskog i intimnog karaktera.

Izložba naziva “Myself” autorice Ines Kotarac donosi novi ciklus fotografija nastao u posljednje četiri godine. U djelima autoreprezentacijskog i intimnog karaktera, portretima i aktovima koji će biti izloženi na splitskoj izložbi Tanja Špoljar, autorica teksta koji prati izložbu, iščitava krhkost, nježnost i autoerotizam, ali im i daje i politički predznak.

 - Tijelo i reprezentacija vlastitosti intimna je, ali i politička priča gdje “ono postaje mjesto zahtjeva za subjektivitetom”. Autorica se kroz fotografije predstavlja (nije predstavljena), preuzima ulogu aktivnog aktera i ja ih svakako iščitavam kao prilog feminističkim iskazima i propitivanju rodnih uloga. Kao što je Tereza de Lauretis napisala subjektivitet ima centralnu ulogu u feminističkoj politici i to u najmanje dva smisla. Prvi se odnosi na ispitivanje načina na koje su žene podvrgnute/potčinjene maskulinističkim definicijama ženskosti; drugi je istraživanje ženskog otpora procesima disciplinovanja, potraga za ženama kao samosvojnim subjektima”. Izlažući svoje tijelo autorica dekonstruira granice privatnog i javnog, maskulinog i femininog, života i umjetnosti, sebe i mnogih sebe. - iz teksta kataloga.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 5. svibnja u 20 sati galeriji Praktika, Klub Kocka, Dom mladih, Ulica Slobode 28, Split. Izložba je organizirana u sklopu ciklusa queerIZLOŽBE u organizaciji kolektiva queerANarchive. Izložba se može razgledati svakog radnog dana od 18 do 21 sat, do 12. svibnja.

O autorici:
Ines Kotarac rođena je Bosni i Hercegovini, odrasla u Hrvatskoj, živjela u Berlinu i Istanbulu, a upravo se sprema za nove avanture. Iako je završila studij komparativne književnosti i kroatistike na zagrebačkome Filozofskom fakultetu te radila kao novinarka u kulturi i kao leksikografkinja, fotografija i to ponajprije analogna fotografija posljednjih nekoliko godina postaje njezino primarno područje djelovanja. Javnosti se prvi put predstavila serijom aktova "T kao tijelo" s kojom je napravila malu regionalnu turneju. Njezin projekt "Kapi protiv zaborava (ili u potrazi za izgubljenom domovinom)" prošle je godine prikazan u 12 gradova od Berlina do Istanbula. Kotarac je držala radionice o korištenju fotografije u aktivističke svrhe te o izražavanju queer identiteta u fotografiji. Fotografije su joj korištene kao naslovnice knjiga te objavljene u više časopisa i na nekolicini internetskih portala.

O organzatoru:
queerIZLOŽBE program je kolektiva queerANarchive koji otvara queer diskurs u gradu Splitu. Izložbe koje organizira kombinacija su lokalne i inozemne umjetničke produkcije.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulutre koji djeluje u Splitu od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT kulture kroz programe queerIZLOŽBE i queerRADIONICE kolektiv se bavi se partikularnostima queer kulture. Kolektiv je član Platforme Doma mladih u Splitu. Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid (2013.). Activist in Residence u Visbiju u Švedskoj (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.).

Rad organizacije podržava Zaklada Kultura nova i Grad Split.