Izložba Ane Opalić Martina (dnevnički zapisi 2009.-2022.) u Galeriji Kluba Kocka

 

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 25. veljače u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Ane Opalić. U ciklusu fotografija naziva Martina (dnevnički zapisi 2009. - 2022.) autorica donosi fotografije svoje djevojke i životne partnerice kroz neposredno gledane, osobne i intimne situacije. Prikazani fragmenti svakodnevnog života - kućne žanr scene, priroda, društvo, gotovo filmskom estetikom i narativnošću, nadilaze i transformiraju individualno u kolektivno.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:00 do 23:00 do 5.ožujka.

Na fotografijama se ne prikazuje samo portretirana osoba, Martina, već i ono zajedničko osobno tj. (ne)vidljiva veza dviju, odnosno triju osoba, nekog intimnog, vrlo određenog trenutka. Martinina raspoloženja čitljiva su i na razini komunikacije s objektivom: tuga, sreća, ljutnja, ljubav, erotika ... zrcali se u njenoj indiferentnosti ili opažaju same kamere. U nekim trenucima, kad zanemari da je objekt snimanja, opuštena je i ostavlja dojam da, između nje i fotografkinje, fotografskog aparata nema. Samo osjećaji. Na jednoj razini fotografije su i manifest ljubavi, razumijevanja i tolerancije. S druge strane, dvojnost fotografskog i osobnog pogleda isprepliće se. Kao da nema stilizacije, ali odnos prema kadru, jednako kao i odnos prema svjetlu, vrlo je suptilan.

Prikazani fragmenti svakodnevnog života - kućne žanr scene, priroda, društvo, gotovo filmskom estetikom i narativnošću, nadilaze i transformiraju individualno u kolektivno. - iz predgovora izložbi koji je pisala Helena Puhara.

Ana Opalić rođena 1972. godine u Dubrovniku. Diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Iste godine nagrađena je kao najbolja mlada fotografkinja na izložbi Hrvatska fotografija ’97. godine. Od 2000. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Godine 2003. s fotografom Borisom Cvjetanovićem predstavljala je Hrvatsku na pedesetom Bijenalu u Veneciji. Dobitnica je druge nagrade na natječaju T-HT nagrada za kratkometražni eksperimentalni film ‘Pismo’. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoj prvi dokumentarni film ‘Još jednom’ režirala je u suradnji s Noom Pintarićem. Drugi dokumentarni film ‘Lijek’ prikazan je u selekciji 13. Vox Feminae Festivala. Ana Opalić snimateljica je dokumentarnog filma ‘Nije ti život pjesma Havaja’ Dane Budisavljević. Članica je popularnog domaćeg benda U pol 9 kod Sabe. Bavi se fotografijom i videom. Osnivačica je web portala Suvremena hrvatska fotografija.

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galer

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.), What’s Masc u Berlinu (2022.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split.

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.