Izložba Antee Mrčele "Svatko ima svoju priču" otvara se u Prokulturi

U nedjelju u 20 sati u  Galeriji Prokultura na Peristilu otvorit će se izložba 'Svatko ima priču' fotografkinje Antee Mrčela Ljubić.

Kustosica izložbe je Sunčica Kuzmanić, a idejni koncept razradila je Tash Peričić.

Svatko ima priču je izložba koja na 36 fotografija u boji prikazuje žene u različitim fazama života. Fotografije predstavljaju žensko tijelo u svoj njegovoj ljepoti, otvarajući diskurs o pričama koje naša tijela nose. Snimanja su se odvijala u različitim godišnjim dobima, bilježeći i različita 'godišnja doba' života žene.

Veza između Tash i fotografkinje Antee nastala je tijekom jednog snimanja. Inspirirana Anteinom nježnom naravi i sposobnošću da učini da se osjeća ugodno i samopouzdano tijekom fotografiranja, Tash je razmišljala o takvom iskustvu i za druge žene - jednog dana...

Uz njih dvije, projektu se priključilo 10 žena iz šest država (sve žive u Splitu), u dobi od 20 do 60 godina. Godinu dana su se okupljale kako bi podijelile svoje priče i fotografirale se.

Fotografije otkrivaju žene i tijela onakvima kakva jesu – savršene, jedinstvene i lijepe. Priče koje su napisale žene na fotografijama otvaraju nam intimni svijet i podsjećaju da nisu svi ožiljci vidljivi. Izložba nadilazi izgled tijela, uči nas da ne osuđujemo jedni druge po izgledu, već da pristupamo prema drugima s radoznalošću i interesom.

Izložba odaje počast svim ženama te otkriva nešto što često zaboravljamo – da svatko ima priču.

 

O AUTORICAMA

Antea Mrčela-Ljubić splitska je fotografkinja koja se fotografijom bavi deset godina. Kao sociologinji, glavni fokus joj je na ljudskim emocijama i suptilnim trenucima između dvoje ili više ljudi. Strast i pažnja prema finoći ljudske prirode odvela ju je prema fotografiranju vjenčanja. Njezina znatiželja za promatranjem ljudi i njihovih različitosti, navela ju je da pronađe novo područje interesa – intimne portrete s namjerom pomaganja ženama da prepoznaju svoju vrijednost i ljepotu. Zbog standardiziranih okvira ljepote, mnoge žene sumnjaju u vlastitu autentičnost, vrijednost i izgled. To je glavni pokretač Anteinog rada – predstaviti žene kakve jesu, jedinstvene i lijepe.

Tash Peričić je Novozelanđanka koja je proputovala svijet, a potom zbog ljubavi preselila u Split. Kao spisateljica, dugo je dijelila osobne i ranjive priče, a kroz taj proces naučila je iscjeljujuću moć pripovijedanja i povezivanja, te posljednjih godina – važnost zajednice. Tash je stvorila grupu 'Empowered Women, Empower Women' koja se može pronaći na Facebooku. Ideja ove grupe bila je stvoriti mjesto na kojem se žene mogu povezati s istomišljenicama, poticati i podržavati jedna drugu. Tash je inspiriran ljudskom prirodom, psihologijom, domorodačkom mudrošću i duhovnim učenjima.