Izložba Denisa Butorca u Galeriji Kluba Kocka

U sklopu programa qIZLOŽBE  u petak, 17. prosinca u 20 sati u Galeriji Kluba Kocka, Dom mladih, Split, otvara se izložba Denisa Butorca. U ciklusu fotografija naziva Moja tri brata bilježenjem uobičajnih i svakodnevnih situacija progovara od dinamikama odnosa bračom koje su uvjetovane raznim životnim okolnostima kao npr. autorovim preseljenjem iz ruralne u urbanu stredinu ili pak coming out-om.

Izložba se može razgledati radnim danom od 18:30 do 23:30 do 24. prosinca.

“Shvativši kako u obiteljskom albumu ima sve manje obiteljskih fotografija, Denis Butorac preuzima ulogu obiteljskog kroničara te kroz godine snima zajedničke (svakodnevne) trenutke svojih druženja s braćom u rodnom mjestu te kasnije u urbanoj sredini nakon njihova osamostaljenja. Odsutnost iz obiteljskog doma zbog studija tijekom njihovih formativnih godina te razlike u svjetonazoru i interesima, rezultirale su višegodišnjim udaljavanjem između braće, no zahtjevi provođenja fotografskog zadatka do kraja nametnuli su nužnost zajedničkih druženja. Pribjegavanje estetici snapshota odgovara stvaranju fotografskog dnevnika, ali i samoj temi. Denis bilježi banalne trenutke njihova odrastanja – tinejdžerski bunt prepoznatljiv je u njihovoj nezainteresiranosti, zatim u prizorima popodnevnog odmora, neuredne sobe, nepospremljenog završenog obroka, skrivanja ilegalnih aktivnosti i detalja koji upućuju na sredinu u kojoj su fotografije nastale. Stečeni dojam rastuće familijarnosti utječe i na promatrača. Fotografije jednakih dimenzija u prostoru omogućuju zamišljanje mogućih razgovora i događaja koji su ih pratili. Gotovo poput efemernih filmskih kadrova iz omnibusa o tri glavna lika pratimo isječke njihova odrastanja, imajući na umu i način na koji je ova fotografska vježba s godinama doprinijela razvijanju sve intimnijeg odnosa između braće unatoč različitosti njihovih pojedinačnih identiteta.” - iz predgovora izložbi Dunje Nekić.

Galerija Kluba Kocka prima 14 posjetitelja istovremeno na 58m2 prostora. Nošenje maske je obavezno, dezinficijens je dostupan ispred galerije.

qIZLOŽBE redovni su program kolektiva queerANarchive koji doprinosi formiranju queer diskursa u gradu Splitu.

queerANarchive kolektiv je za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koji djeluje od 2010. godine. U vrijeme normalizacije LGBT zajednice i retradicionalizacije društva bavi se partikularnostima queer kulture.

Na međunarodnom nivou sudjelovao je u programima Queer Art Lab SpaceID Madrid, Madrid (2013.). Activist in Residence u Baltic Art Center, Visbyju (2014.) i međunarodnom projektu Young Queer Europe (2015.-2016.) te konferencijama Unstraight Museum Conference, Stockholm (2016.), Organ vida, Zagreb (2017.) i Queering Memory ALMS Conference, Berlin (2019.).

Kolektiv je članica Platforme Doma mladih i platforme LGBT centra Split.

 

Rad kolektiva queerANarchive financijski podržava Zaklada Kultura nova. Program qIZLOŽBE financijski podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Grad Split.