Izložba „Foto natječaj - Advent u Splitu“

Turistička zajednica grada Splita i Fotoklub Split organizirali su Javni poziv pod nazivom „FOTO natječaj - Advent u Splitu“ u okviru manifestacije pod nazivom „ZIMSKI AKVAREL- adventske i božićne svečanosti u Splitu 2018./2019.godine“ sa ciljem promoviranja ove značajne tradicionalne manifestacije koja svake godine u predbožićno doba obogati kulturni, gastronomski, edukativni i zabavni sadržaj grada Splita. Splitski Advent lokalna je inačica globalno rasprostranjene blagdanske manifestacije festivalskog karaktera koja svake godine raznovrsnim i zanimljivim sadržajima okupi kako građane grada Splita, tako i strane goste.

Specifični predbožićni ambijent, raskoš boja, svjetala, dekora, emocija i događaja predstavljaju obilnu trpezu fotografskih motiva pa je upravo s tom mišlju organizirana i ova natječajna izložba. U tom razdoblju ritam života se mijenja i gradska atmosfera postaje gotovo opipljivo drugačija od svakidašnje i baš zato je vrijedna fotografiranja.Odabir pravog trenutka, motiva i kompozicije kako bi se što vjernije dočarala čarobna atmosfera splitskog Adventa, izazov je s kojim su se ukoštac uhvatili sudionici našeg fotografskog natječaja. Ovdje se ne radi tek o pukoj likovnosti, već o promišljenoj namjeri bilježenja jedinstvenih elemenata od kojih je satkana ova manifestacija, odnosno apstrahiranja jedne širokopojasne, neopipljive energije u jedan ključni trenutak – detalj koji je isto toliko subjektivan koliko i objektivan, bilo da se radi o dječjem osmijehu, sceni s predbožićnog koncerta, ukrasnoj vrpci na gradskom boru ili nekom drugom od primijećenih motiva. Cilj je svakog umjetničkog pothvata u konzumentu stimulirati emociju, a ova izložba nije u tome nikakva iznimka – u kontekstu koji obiluje pozitivnim emocijama, opuštenošću, altruizmom i slobodom, možda je i paradoksalno da je prvo mjesto ove godine dodijeljeno seriji fotografija koja ukazuje na često zanemarene pojedince sa društvenih margina, koja se fokusira na nezdravi konzumerizam i po svojoj ideološkoj poruci podsjeća na Andersenovu bajku ,,Djevojčica sa žigicama".

Iako su prema propozicijama natječaja nagrađivane trebale biti pojedinačne fotografije, ove godine je iznimno nagrađena čitava serija fotografija.

Fotografska serija prvonagrađenog autora Milana Šabića cjelovito je autorsko djelo koje se istaknulo svojim specifičnim promišljenim pristupom i ponudilo nesvakidašnju perspektivu koja nosi snažnu likovnu i koncepcijsku poruku, a čija vizualna, dokumentarna i umjetnička vrijednost nadilazi podlijeganje ustaljenoj formi. Bilo bi neumjesno i štetno lektorirati to djelo, stoga je odlučeno da se izloži i nagradi cijela kolekcija.

Koristeći se tehnikom dvostruke ekspozicije u kontrastnom, crno-bijelom izričaju, Šabić hrabro progovara o temama koje smo skloni ignorirati, zaslijepljeni blještavilom božićnih ukrasa, miomirisom kuhanog vina i radosnim tonovima božićnih pjesama.

                              Maja Prgomet, predsjednica Fotokluba Split



Izložba odabranih radova održat će se u prostorijama Galerije Fotokluba Split, Marmontova 5. Otvorenje će biti 1. prosinca 2018. u 19:00 h, a izložba će se moći razgledati do 13. prosinca.
Čestitamo nagrađenim autorima, a svima zahvaljujemo na sudjelovanju!

Žiri:
Mariana Pivalica, predstavnica TZ grada Splita
Dalibor Lovrić, predstavnik Grada Splita
Maja Prgomet, predstavnica Fotokluba Split

 

Prva nagrada: Milan Šabić – Dupla ekspozicija

Druga nagrada: Andrija Vrcan – Svjetlo adventa

Treća nagrada: Janko Bauk – Advent u Splitu 2013.

 

Popis odabranih autora:

Janko Bauk - Advent u Splitu 2013. - 3. nagrada
Janko Bauk - Advent u Splitu 2015.

Janko Bauk - Klape ispod ure

Mirjana Bočina - Ulovljen lovac

Borkica Erceg - Stojin na kantunu, misec u balunu

Lea Jurčić - Fritule i uštipci

Duje Klarić - Adventski snig 2015.

Duje Klarić - Adventski snig 2017.

Duje Klarić - Anđeli

Duje Klarić - Aranžman

Zoran Kljajić - Svoju zvizdu slidin

Miroslav Lelas - Crvena jabuka pod palmama

Miroslav Lelas - Split pod zvijezdama

Goran Leš - Đardin
Goran Leš - Mall of Split, 2013.

Iva Ljubičić -  Nije u šoldima sve
Eddy Meštrović - Novogodišnji nebeski koluri

Jakov Prkić - Pjesma

Robert Pleško - Šterike

Andrija Vrcan - Snješko
Andrija Vrcan - Pahuljice
Andrija Vrcan – Svjetlo adventa - 2.nagrada

Milan Šabić – Dupla ekspozicija - 1.nagrada
Joško Šupić - Bez naziva
Joško Šupić - Bez naziva
Joško Šupić - Bez naziva