Izložba fotografija "Cvjetna raskoš Mosora"

U srijedu 24. svibnja 2023.g u 19h u prostorijama HPD Mosor  (Sinovčićeva 2, iza sv. Frane) otvara se izložba fotpgrafija Đurđice Milosavljević "Cvijetna raskoš Mosora".

CVJETNA RASKOŠ MOSORA
Đurđica Milosavljević nas već godinama očarava svojim fotografijama - pejzažima, cvijećem, bubicama, leptirima, pticama…
Ovog puta izložba je i tematski zanimljiva jer je o flori našeg Mosora, gdje je za nas detektirala
autohtone vrste cvijeća. Neke znamo, a neke nikad nismo vidjeli i u tome je trostruko bogatstvo njezinih fotografija: kao arhiva, informacija, umjetnost. Koliko puta smo zastali pred cvjetnim tepisima plavim, ljubičastim, bijelim i pitali se: koje je ovo cviće? kako je predivno!
Nedovoljno motivirani da tražimo podatke u literaturi, da usporimo korak I malo stanemo, da se sagnemo I čekamo leptira ili pticu.
Đurđica sve to radi strpljiva i fokusirana, čeka, osluškuje – diše s planinom - otvaraju joj se cvjetne glavice, dolaze joj gušterice i ptice, pred njom prskaju boje: visibabe plešu u svojim haljinicama, ciklame svojim velovima, kantarion se opijen suncem žuti, more se njiše ljubičasto, makovi plamenom gore… trava se njiše na zelenim jastucima. Sokol leti u nježno plavoj tišini.
Moćni Mosor se ponosi svojim proljećem, diše s cvijećem, mirisima zemlje i toplinom sunca - život vrije u čudu stvaranja!
Autorica nam je pokazala što možemo doživjeti hodajući planinom samozatajnim koracima ljubavi.
Maja Prizmić