Izložba Gilda Bavčevića 'Može više! Mora više!' otvara se galeriji Studio -21-

Izložba Gilda Bavčevića Može više! Mora više! otvara se u četvrtak, 16. rujna 2021. u galeriji Studio-21-, Velebitska 66, Split, u 20:30. Izložba ostaje otvorena do 6. listopada 2021., a moguće ju je pogledati u radnom vremenu galerije: ponedjeljak-petak 13:00-21:00, subota 10:00-21:00.

O izložbi:
"Može više! Mora više!" ciklus je sastavljen od tri putopisa kroz vrijeme i prostor, kako ih sam autor naziva. Gildo Bavčević rad je započeo u Mariboru 2019., već tada provizorno oblačeći zaštitno odijelo, kao da nagovještava predstojeću pandemiju, s kojom se i sam rad nastavio usporedno razvijati. U kontekstu svoje dosadašnje prakse, autor problematizira fenomene kapitalističkog društva i odnose unutar njega, inicijalno propitkujući opravdanost nekog rada i njegovog rezultata te besmisao hiperprodukcije kao jedne od odrednica kapitalističkog društva. Pritom izvodi akcije na posebno odabranim lokacijama – prostorima koji su ambiciozno zamišljeni, potom napušteni i prepušteni prirodi koja ih polako osvaja. I dok je infrastruktura u stadiju raspadanja, vegetacija buja, iskorištavajući napuštenost probija kroz objekte koje je stvorila ljudska ruka, reprezentirajući tako kompliciran odnos prirode i čovjeka.
Na akciju apsurdnog zalijevanja biljaka po mariborskoj kiši nadovezala se akcija prskanja biljaka po zagrebačkoj magli (2020.), pa se tako i splitska akcija, možda i najapsurdnija u odnosu na trenutnu situaciju, nadograđuje na prethodno nastale i korištene materijale u izložbenu cjelinu koja se potencijalno može razvijati i dalje. Lokacije koje autor odabire u rodnom gradu su Duilovo, Koteks, Dalmacijavino, Dračevac i Spaladium Arena – glavni splitski punkt za masovno cijepljenje. (...) Izvedbu apsurdne radnje sada predstavlja cijepljenje, kao čin prevencije, ali i simboličan čin brige za ono što smo već uništili. (Jasmina Šarić, iz predgovora)

O umjetniku:
Gildo Bavčević (Split, 1979) multimedijalni je umjetnik koji se bavi različitim oblicima društveno angažirane umjetnosti od performansa, akcija, intervencija do video dokumentacije, instalacije, filma i muzike. Diplomirao je MA filma i medijske umjetnosti na Umjetničkoj akademiji u Splitu (2013) gdje je stekao zvanje asistenta profesora. Trenutno je na postdiplomski studiju novih medija na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu (2018).  Član je Hrvatske udruge samostalnih umjetnika i Hrvatske udruge likovnih umjetnika-Split.


Snimatelj je Roko Birimiša.
Izložba je organizirana uz podršku zaklade Kultura Nova, Grada Splita i Ministarstva kulture.