Izložba Hrvoja Dumančića „Zaboravljene emocije“ u Dioklecijanovim podrumima

Novi pogled na djetinjstvo i osjećaje koje uz njega povezujemo splitskoj će se publici otvoriti u četvrtak, 25. svibnja u 20:00 sati, kada će akademski kipar Hrvoje Dumančić u Dioklecijanovim podrumima predstaviti izložbu pod nazivom „Zaboravljene emocije“.  

Osnovni motiv Dumančićevog umjetničkog rada su konji i konjička skulptura. Tema ove izložbe su zaboravljene emocije, ponajprije one iskonske, koje najintenzivnije proživljavamo u doba najranijeg djetinjstva, a koje s vremenom potiskujemo duboko u podsvijest.

U skulpturi pod naslovom „Zaboravljene emocije“ Dumančić se tako vraća na svima zajedničku uspomenu iz djetinjstva, na igračku konja, na način da kroz umjetnost nešto trivijalno prezentira na netrivijalan način. Naravno, riječ trivijalno nije posve primjerena, jer je davno grčki filozof Heraklit rekao „da su ljudske misli dječje igračke“. Autorova želja je da posjetitelji otputuju kroz vrijeme u svoje djetinjstvo te osobno i emotivno dožive ovu izložbu.

Kroz svoj dugogodišnji rad Dumančić se etablirao kao autor ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, gdje je za svoje skulpture konja primio mnogobrojne nagrade i priznanja. Njegov prepoznatljiv i jedinstven umjetnički potpis uključuje osebujnu kolekciju radova – jedna od njegovih skulptura u vlasništvu je jednog od najpoznatijih francuskih dizajnera parfema Jean-Paul Guerlaina, a uspješnu suradnju ostvario je i s prestižnom Osborne Studio Gallery  iz Londona. Također je autor glavnog postava Muzeja sinjske alke u Sinju za koji je izradio skulpture deset konja u prirodnoj veličini koji zajedno čine veličanstvenu alkarsku povorku.

Izložbu „Zaboravljene emocije“ organizira Hrvatsko udruženje likovnih umjetnika iz Splita uz podršku Grada Splita, Ministarstva kulture, zaklade Kultura nova, Splitsko-dalmatinske županije i Turističke zajednice Grada Splita. Izložba je otvorena  do 9. lipnja.

Biografija autora

Hrvoje Dumančić rođen je u Zagrebu 1975. godine. Nakon završetka Škole primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu upisuje studij na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1998. diplomirao na kiparskom odsjeku. Član je Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika od 1998. godine. Član The Society of Equestrian Artists iz Londona od 2010. godine. Član International Association ArAnimA iz Francuske od 2011. godine. Dobitnik prve nagrade za skulpturu na Xe Salon International de Saumur, Francuska 2002. godine. Dobitnik prve nagrade na Ex Arte Equinus 3, Sjedinjene Američke Države, 2010. godine. Dobitnik prve nagrade za skulpturu na izložbi Horse in Art, London 2011. godine. Dobitnik stipendije Francuskog instituta u umjetničkoj kući La Colombiere u Saumuru 2003. godine te stipendije u Cité Internationale des Arts u Parizu 2011. godine. Studijsko putovanje kao gost predavač na Sveučilištu Anadulu, Eskisehir, Turska te sudionik umjetničkog simpozija, Voitsberg, Austrija, 2012. godine. Autor je glavnog postava Muzeja sinjske alke u Sinju, 2015. godine koju čini povorka od deset konja u prirodnoj veličini.

Polazi postdiplomski studij kiparstva na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Glavni motiv njegovog umjetničkog rada su konji.