Izložba Ines Borovac u kreativnom hubu PROSTOR

Izložba Ines Borovac: Collo otvara se u petak, 19. kolovoza u 20h i ostaje otvorena do 16. rujna 2022. te se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 19h.

Collo - Re-dancing tradition višeslojni je multimedijalni rad kojim Ines Borovac istražuje rodne uloge u kolu, tradicionalnom južnoslavenskom plesu prisutnom u tradiciji Hrvatske i Balkana. Primarno zainteresirana za tijelo koje vidi nositeljem socijalno-političkog i kulturnog nasljeđa, kroz ples i upotrebom feminističkog teorijskog okvira propituje kako tijela perpetuiraju pripisane patrijarhalne društvene vrijednosti i stereotipe, koje potom pokušava dekonstruirati upravo dekodiranjem tijela.

Ines Borovac društvena je dizajnerica i izvedbena umjetnica rođena u Hrvatskoj, koja trenutno živi u Nizozemskoj. Diplomirala je na studiju društvenog dizajna na Akademiji za dizajn u Eindhovenu, gdje razvija praksu u području performativnog dizajna. Kao izvođačica Borovac smješta tijelo i pokret u srž vlastita rada koristeći znanje koje proizlazi iz različitih somatskih praksi. Kao feministica, u svojoj se praksi infiltrira u različite sustave regulirane normativnim vrijednostima (npr. radni prostori, tradicijski obredi, vjerski rituali) s ciljem stvaranja utjelovljene spekulativne budućnosti. Krajnji cilj njenog rada je ponovno odigrati kodirane pokrete s kritičkim pristupom tijelu, dok razvija scenarije, alate ili prostore koji propituju opresivne društvene norme. Od 2022. zajedno s Ginevrom Petrozzi, Borovac djeluje kao suosnivačica umjetničko-dizajnerskog dua Xsenofemme.

Izložba je dio programa “Rituali” koji Platforma “Culture Hub Croatia” provodi u 2022. u sklopu kreativnog huba Prostor. Program je sufinanciran od strane Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Splita.