Izložba Stari Split na fotografijama Kamila Buja

Za Noć muzeja 2018., petak, 26.1.2018. u 18:30 u izložbenom prostoru Središnje knjižnice Marka Marulića otvara se  izložba Stari Split na fotografijama Kamila Buja – fotografije izrađene sa staklenih foto-negativa iz fototeke Zavičajne zbirke Spalatina 

Stari Split na fotografijama Kamila Buja – fotografije izrađene sa staklenih foto-negativa iz fototeke Zavičajne zbirke Spalatina

U fototeci Zavičajne zbirke Spalatina čuva se veći broj staklenih foto-negativa iz donacije Lorence Baturina, rođene Buj. Većinom su snimljeni dvadesetih godina XX. stoljeća u obitelji splitskog glazbenika, violinista i notografa Kamila Buja (1896. – 1970.). Prikazuju gradske krajolike i vedute, sportska događanja, brodove te obiteljske portrete građana Splita na prijelazu iz  XIX. u XX. stoljeće. Sačuvani su u originalnim kutijama koje ih štite od svjetla, po dvanaest komada u dvanaest kutija.
Zahvaljujući pojavi praktičnih fotoaparata, početkom XX. stoljeća fotografija je u Splitu, postala iznimno popularna među građanstvom. Upotreba malih staklenih negativa na malom formatu papira bila je prilagođena lijepo opremljenim uvezanim albumima, kakve je imala gotovo svaka starija građanska obitelj.
Kamilo Buj potječe iz ugledne splitske obitelji s bogatom poduzetničkom i glazbenom tradicijom. Rodbinski i poslovno vezana za grad Beč, obitelj Buj pratila je sva tehnička dostignuća tog vremena. Tako su novim foto-aparatom s prenosivim sklopivim kamerama na ploče nastale i fotografije autora na kojima su ovjekovječeni portreti članova obitelji, ambijenti i lokaliteti Splita s neponovljivim detaljima, viđenim iz osobne perspektive.
Stakleni foto-negativi iz ostavštine obitelji Buj značajan su primjer amaterske fotografije koje su, za razliku od profesionalnih, sačuvane u rijetkim primjercima.