Izložba učenika Škole likovnih umjetnosti u Splitu: „24-satno crtanje stripa na temu- Prava stvar“

Hrvatski, jubilarni, deseti po redu maraton crtanja stripova održao se  09.11.2019. u 12 sati, do nedjelje, 10.11.2019, a šesti put u Školi likovnih umjetnosti u Splitu.

Ovogodišnji odaziv je nadmašio sva očekivanja te je, od prvotno prijavljenih, preko stotinu učenika, kroz nužnu selekciju odabrano šezdeset najkvalitetnijih autora koji su itekako opravdali uloženo povjerenje. Sudionici su se predano, indirektno zanemarujući svoje strahove , uhvatili u koštac sa zadanom temom. Tema ovogodišnjeg crtanja je „Prava stvar“ pokazala se kao pravi izazov za crtače koji su se usprkos vremenskom ograničenju iskazali u svojoj kreativnosti. Kako je sve to izgledalo i kako izgledaju stripovi nastali u Školi likovnih umjetnosti u Splitu pogledajte od 21. do 27. siječnja 2020. na izložbi u Galeriji Škola.        

O projektu 24h stripa

24-satno crtanje stripa je disciplina u kojoj svaki sudionik ima cilj nacrtati 24 stranice stripa. Crtajući tom brzinom ne dobivaju se uvijek produkti profesionalne razine, ali je svakom sudioniku omogućeno da vidi kako radi pod pritiskom i rezultat je nerijetko oslobađajući: spontani, jasni, čisto ispripovijedani stripovi. Vježba je jednako korisna profesionalcima kao i početnicima ili potpunim amaterima pa ne treba čuditi što su je kroz godine prihvatile i prošle tisuće ljudi, neki i više puta.

Premda je 24-satno crtanje stripova vježba koju svatko može i sam provesti kod kuće, crtači su brzo otkrili da je grupni mazohizam zabavniji i stimulativniji. Tako danas postoje bar dva dana u godini posvećena ovoj umjetničkoj disciplini. Jedan je krajem siječnja kad se crtanje organizira u Angoulêmeu pred početak festivala, uz internetsko sudjelovanje crtača iz cijeloga svijeta, a drugi je "Svjetski  dan 24-satnog crtanja stripa" koji se održao 9.-10. studenoga 2019. Na taj se dan po različitim lokacijama diljem svijeta – od dućana specijaliziranih za stripove do predavaonica po umjetničkim školama – crtači željni kušnje okupljaju u grupe koje rade tijekom cijele noći i jutra.

Mentori izložbe su profesori Škole likovnih umjetnosti Split: Josip Špika, Damir Žitko, Ivan Pezer, Maja Ostojić, Ivo Musulin, Damjan Barić

Otvorenje izložbe je u 21. 01. u 14h u Galeriji Škola, Fausta Vrančića 15, Split. Izložba ostaje otvorena svaki dan od 10 do 14h do 27.01.2019.