Izložba Zorana Šimunovića "Je li astronautima potrebna umjetnost?" u Galeriji Sikirica

U četvrtak u 19 sati, u Galeriji Sikirica u Sinju otvara se izložba ''Je li astronautima potrebna umjetnost?'' autora Zorana Šimunovića. Riječ je o ''putujućoj izložbi'', koja je nastala kao projekt suradnje između Moderne galerije – nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Zagreb, Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda – Galerije Ružić i Galerije Sikirica u Sinju. Izložba je prethodno bila predstavljena u Zagrebu te su je posjetitelji mogli razgledati u Studiju Moderne galerije ''Josip Račić'' do 7. ožujka, a nakon Sinja, izložba odlazi u Galeriju umjetnina grada Slavonskoga Broda – Galeriju Ružić.

U ovom recentnom ciklusu, Šimunović polazi od pitanja o važnosti/potrebi umjetnosti u području gdje umjetnost ne očekujemo, gdje ona nije nužna ili je čak suvišna.

»Mišljenja sam da je umjetnost prisutna u svim sferama ljudskog djelovanja i da je na neki način potrebna svima. Ovo se ne odnosi samo na slikarstvo već na sve grane umjetnosti. U ciklusu mi nije cilj postaviti umjetnost kao nezaobilaznu temu bez koje stvari ne funkcioniraju već naglasiti da je umjetnost sveprisutna i da bez nje ne možemo, htjeli li se mi oduprijeti joj ili ne…ona je tu.«

Zoran Šimunović jedan je od najprominentnijih autora srednje generacije hrvatskih umjetnika, istovremeno i kustos Gradskog muzeja Vukovar, zaljubljenik u motore, tetovaže i rodnu Slavoniju. Autor teksta predgovora izložbi, ravnatelj Moderne galerije, ugledni likovni kritičar i kustos Branko Franceschi, ističe kako – u državi koju unatoč razgranatom i funkcionalnom sustavu javnih kulturnih institucija obilježava potpuna dominacija njenog političko-kulturnog središta i u kojoj je geografski istok u svemu već godinama na margini, pojava Šimunovića podsjeća na pouke o nevažnosti od kuda i od čega, u odnosu na što i kako. (...) Šimunović budi nadu da s Istoka konačno pušu neki novi vjetrovi nade i optimizma.

Otvorenje izložbe održat će se u skladu sa svim trenutno važećim epidemiološkim mjerama, a izložba u Galeriji Sikirica ostaje otvorena do 30. travnja.