Ješke': Reprezentacija kratkog filma u 'borbi' za 12 tisuća kuna

Festival mediteranskog filma Split, čije 12. izdanje počinje idućeg četvrtka (13. lipnja), i ove godine posebnu pozornost daje domaćem kratkom filmu. Programu "Ješke" nije pružen samo prime time termin uoči projekcija vrhunskih dugometražnih naslova, već se 15 filmova 'bori' za 12 tisuća kuna, najveću novčanu nagradu koju jedan hrvatski filmski festival dodjeljuje ovom filmskom žanru.

Ovogodišnji FMFS otvara hrvatska premijera kratkog filma redateljice Snježane Tribuson "Dok je trajao Roland Garros", koji je nastao prema priči Tanje Mravak - baš kao i film "Pivac" redateljice Sabrine Begović Ćorić koji je također uvršten u ovaj popularan program. Publika u Splitu prva će imati priliku pogledati i dokumentarni film "Strujanja" Katerine Dude, "Spiralu" mladog splitskog studenta Petra Vukičevića, "Dogovor" Filipa Lozića, "Bogomoljku" Mladena Stanića te "Lovebox" Ivana Turkovića Krnjaka koji je već prikazan na nizu međunarodnih filmskih festivala. 

 - Ponosni smo što svake godine sve više autora za svoje hrvatske premijere bira FMFS. O pobjedniku će ovog puta odlučiti tročlani žiri čiji su članovi filmski profesionalci u području distribucije odnosno kupnje i prodaje filmova. "Ješkama" će suditi Juan Torres iz španjolske tvrtke Latido Films, zatim regionalni distributer Rajko Petrovića iz Five Stars Film Distributiona, te Selma Mehadžić kao predstavnica domaćeg distributera Zagreb Film Festivala - otkrio je Alen Munitić, direktor FMFS-a.

Svoje splitske premijere imaju i kratki filmovi "Malo se sjećam tog dana" redatelja Leona Lučeva, "Još jedan odlazak" Renate Poljak, "Bila soba" Mladena Stanića, "Moljci" Tomislava Đurineca, "U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga" Karle Lulić, "Stepska Lisica" Andrije Mardešića, "Udahnut život" Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, a friško s Animafesta stiže "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.
- Važno nam je istaknuti i hrvatske filmove srednjeg metra, tako da ove godine i ovaj program seli u udarni termin, i to u naše novo besplatno kino ispred Doma mladih. Osim "Glavnog jela" Kristine Barišić svi drugi naslovi su dokumentarni. Prikazujemo "Doplovit će Rex" Josipa Lukića, "Dom boraca" Ivana Ramljaka, "Doma za Božić" Tomislava Đurineca, "Kol’ko god nas noge nose" Renate Lucić te "IKEA for YU" Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić – otkrio je Munitić, koji se posebno zahvalio Martini Petrović, voditeljici Deska Kreativne Europe, koja FMFS-u pomaže da razviju što kvalitetniji program Industrije namijenjen mladim filmskim profesionalcima.

Tako se po drugi put u sklopu Festivala mediteranskog filma Split, a u partnerstvu s Deskom Kreativne Europe - Uredom MEDIA, organizira radionica "Kako razvijati i predstaviti projekte za međunarodno tržište".  Za provođenje radionice zadužena je hrvatska producentica Tamara Babun, a kulminacija je Pitching forum, pobjedniku kojeg će tvrtka "Uje" osigurati financijsku podršku od 10 tisuća kuna za realizaciju projekta. Uz to, postprodukcijski studio ECLECTICA iz Zagreba nagradit će pobjednika uslugama kolor korekcije u protuvrijednosti od 15 tisuća kuna.

- U današnjem Splitu ovakav je festival potrebniji nego ikada. Ove smo godine s festivalskim vodstvom dogovorili nešto ambiciozniju suradnju pa sudjelujemo i u nagradi za pobjednika "Ješki" i u nagradi za najbolji projekt na radionici. Trudimo se biti društveno odgovorni i podržavati projekte koji će ovu sredinu učiniti civiliziranijom, boljom, obrazovanijom i kulturnijom - izjavio je Leopold Botteri iz "Uja" i "Aque".

Pojedinačne ulaznice za FMFS već su u prodaji cijena im je i dalje ostala ista, 25 kuna za filmove u ljetnom kinu „Bačvice“, te 20 kuna za projekcije u „Zlatnim vratima“, a mogu se kupiti i paketi ulaznica tj. kartice vjernosti kojima se povezuju FMFS i Kino Mediteran. Svi detalji vezani za ovu kulturnu manifestaciju mogu se pronaći na www.fmfs.hr.