Još samo 10 dana do desetog FMFS-a

U programu jubilarnog 10. Festivala mediteranskog filma Split, koji će se od 8. do 17. lipnja održati na tri lokacije, nalazi se 85 filmova koji stižu iz 26 zemalja, od čega će mnogi upravo na ovom mjestu imati svoje regionalne i hrvatske premijere. Na današnjoj konferenciji za novinare u splitskoj kinoteci 'Zlatna vrata' otkrivene su raznovrsne filmske poslastice u kojima će uživati Splićani i njihovi gosti tijekom punih deset dana Festivala kada će ovaj grad biti središte filmskog svijeta čitavog Mediterana.

Omiljenu kulturnu manifestaciju u Splitu otvara bugarsko-grčka ''Slava'', novi film Kristine Grozeve koja je publiku FMFS-a već osvojila ''Lekcijom'', redatelj Feras Fayyad za "Zadnji u Alepu" osvojio je glavnu nagradu žirija Sundance festival, a ulaznica više sigurno će se tražiti za francusko-alžirski ''Još uvijek skrivam cigarete'' Rayhane Obermeyer, kao i za "Provalnicu" izraelske redateljice Hagar Ben Asher.

Uvijek rado viđene Španjolce ove godine predstavlja redatelj Agusti Villaronge sjajnom katalonskom pričom "Neizvjesna slava", iz službenog programa San Sebastiána stiže "Rekonkvista" Jonas Truebe, a jedna od rijetkih prilika za vidjeti intrigantnu ''Kožu'' Eduarda Casanove na velikom ekranu biti će upravo u ljetnom kinu ''Bačvicama'' s obzirom da ovaj film neće ići u redovnu kino distribuciju.

Nakon festivala u Torontu, a prije puta u Karlovy vary, u Splitu će van konkurencije biti premijerno prikazan hrvatski film ''Moj život bez zraka'' redateljice Bojane Burnać, a ženske snage domaćeg filma vidjet ćemo i u dvije uspješne kooprodukcije "Moj svijet je naopačke" Petre Seliškar i "Funne: Djevojke koje sanjaju more" Katie Bernardi. Zastor na slavljeničko izdanje festivala ''spustit'' će poznanik FMFS-a, Ole Giæver redatelj filma „Van sebe“, koji je svoj novi uradak „S balkona“ prikazao i u sklopu programa 'Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu.

Zbog pada proračunu u Splitu, kao i tek nedavno razmršene situacije u HAVC-u, 10. FMFS je po priznanju njegova direktora Alena Munitića organiziran uz niz poteškoća.
- Bila nam je želja da ovo jubilarno izdanje bude još veće i uspješnije, ali uzevši u obzir što smo zbog nedostatka sredstava cijelu organizaciju morali odraditi 'na slijepo' i uz niz kompromisa, iznimno sam zadovoljan programom kojeg smo pripremili. To smo uspjeli samo zahvaljujući vrijednom radu i trudu cijelog tim, ali i razumijevanju naših klijenata koji su nam dozvolili odgode plaćanja. Kako bilo, i ove godine donosimo najbolje filmove koje je bilo moguće dovesti premijerno u Hrvatsku i Split, a neće patiti ni tehnika kako bi iskustvo gledanja bila na nivou na kojeg je naviknuta naša publika – kazao je Munitić.
Izrazio je nadu kako je petljanju politike u kulturu došao kraj jer da manifestacije poput FMFS-a teško mogu preživjeti ukoliko se nešto ne promijeni.
- Publika je prepoznala FMFS i već sada 60 posto našeg budžeta uprihodimo samostalno, što su brojke kojima se rijetko koji projekt ovog tipa može pohvaliti. Ali za rast potrebna je snažnija institucionalna podrška. U konačnici možemo reći da je naš drugi projekt „Kino Mediteran“ ove godine omogućio da se FMFS održi, pa se ovim putem zahvaljujemo svim našim lokalnim partnerima diljem Dalmacije na razumijevanju – naglasio je Munitić.

A da i kultura može biti sjajan promotor hrvatske u svijetu pokazuje i projekt ''Islands united'', u sklopu kojeg u Splitu pristižu filmaši iz četiri otočke europske države. Nakon što se njihovi filmovi prikažu na FMFS-u, najbolji hrvatski kratki filmovi iz popularnog programa ''Ješke'' idu na turneju na Cipar, Maltu, Irsku i Island.

Upravo za najbolju Ješku FMFS ove godine osigurava i nagradu od 10.000 kn, a u suradnji s Deskom Kreativne Europe – uredom MEDIA Hrvatske organizira se i radionica pripreme i prezentiranja filmskih projekata za međunarodno tržište. Za 10. lipnja zakazan je Pitching forum na kojem će se prezentirati po 5 kratkih i dugih filmova u nastajanju.
- Sretni smo da i ove godine naš partner, tvrtka UJE, podržava razvoj lokalne produkcije pa će i najbolji kratkometražni projekt u nastajanju osvojiti nagradu od 10 000 kuna –kazao je Munitić.

Uz standardne lokacije, Ljetno kino Bačvice i kinoteku 'Zlatna vrata', i ove godine potvrđeno je da je lokacija besplatnog kina u kojem će se svaku večer prikazivati kratkometražni filmovi – legendarna 'Terasa kina Tesla'. U partnerstvu s Fotoklubom ''Split'' od 5. lipnja pa sve do početka srpnja najavljena je izložba fotografija ''Glamour Hollywooda'', čime je dodatno obogaćen jubilarni FMFS.

Kompletan atraktivni program 10. Festivala mediteranskog filma Split, može se pronaći na stranicama www.fmfs.hr, gdje je već moguća i online kupovina ulaznica, ali i detalji o prodaji na blagajnama.