Jubilarni 25. Splitski filmski festival i ove godine s nama

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je obilježila 2020., i ove će se jubilarne 25. godine zaredom održati Splitski filmski festival/Međunarodni festival novog filma.  Filmovi će se prikazivati u Ljetnom kinu Bačvice, Kinoteci Zlatna vrata te MKC Domu Mladih i to od 10. do 17. rujna, a cijeli festival organiziran  je prema  preporukama za zaštitu od koronavirusa.

Vrata se otvaraju u Ljetnom kinu Bačvice, s filmom mladog redatelja Gregora Božiča u  slovensko-talijanskoj koprodukciji  – Priče iz šume kestena. Glavna glumica, Splićanka, Ivana Roščič prisustvovat će otvaranju festivala i projekciji filma.

Osim navedenog, u kategoriji međunarodne konkurencije dugometražnih filmova su još: Atlantis (r. Valentyn Vasyanovych), Znanost fantastike (r. Anggi Noen), Izgubljena vagina plemena Inka (r. Fernando“Huanchaco“ Gutierrez), Zemlja moga oca (r. Matthew Koshmrl), Zaho Zay (r. Georg Tiller i Maéva Ranaïvojaona) te Dani (Tsai Ming-Liang).

Središte festivala, uz konkurenciju dugometražnih, čini i konkurencija čak 25 kratkometražnih filmova. Građani će tako moći uživati u mnogobrojnim kratkometražnim filmovima međunarodne produkcije. Osim međunarodnih, na festivalu će se prikazivati i kratki program hrvatskih kratkometražnih filmova.

Ova godina ostat će zapamćena i kao ona u kojoj je svijet izgubio dva velika umjetnika: redatelja Brucea Baillia i književnika Bekima Sejranovića. U čast njima i čitavom opusu umjetničkih djela koje su ostavili za sobom, u subotu 12. rujna od 18:45 počinje In memoriam program odabranih djela ovih dvaju prijatelja. Jedan od filmova koji će se prikazivati je dokumentarac Od Tokija do Morave u režiji Bekimovog prijatelja Japanca Moku Teraoke, koji u samo središte filma postavlja Bekima.

Na projekciji hrvatskog dugometražnog filma, družit ćemo se s još jednom omiljenom splitskom glumicom. Švicarsko-hrvatski film Mare (r. Andrea Štaka) projektirat će se 16.rujna u Ljetnom kinu Bačvice, a njegova glavna glumica Marija Škaričić stiže u kino na otvorenom s nama.

Festival se zatvara filmom cijenjenog tajvanskog redatelja Tsai Ming-Lianga – Dani. Njegov film prikazivat će se na Bačvicama 17. rujna od 21 sat.

Zbog situacije prouzrokovane pandemijom, ove godine nisu u mogućnosti posjetiti festival svi pozvani gosti. Usprkos tomu, neki od njih javit će se posjetiteljima festivala putem videa ili drugih online kanala komunikacije, gdje će održati predavanja i prezentacije. Nažalost, ni dobitnik posebne nagrade festivala za doprinos umjetnosti pokretnih slika Carlos Reygadas, nije u mogućnosti doći, ali nadamo se da će nagradu preuzeti sljedeće godine.

Više informacija o festivalu i festivalskom programu potražite na www.splitfilmfestival.hr