Kazališna predstava "Otok" u Amfiteatru Doma mladih

U Amfiteatru Doma mladih, 12. studenoga 2020. godine u 20:00 biti će izvedena kazališna predstava „Otok“ Ivane Vuković nastala u režiji Helene Petković.

Otok je dramski tekst s dva lika čiji se izmaštani mediteranski prostor, u maniri magičnog realizma, polagano raspada. Ljubavni odnos u Otoku propituje trenutak kad ljubav prestaje biti dovoljna za preživljavanje odnosa, kad postane nužno da jedan od partnera žrtvuje svoje želje, da se usudi probiti granice svog svijeta kako bi pratio partnera kojem promjena i odlazak postaju nužni. Pokušava naći odgovor kako je moguće da odnos koji se doima savršenim, mogućim jedino u mašti, prestane biti dovoljan. Otok funkcionira kao metafora zamišljenog prostora njihovog odnosa, oslanjajući se na ono što otoci, posebno jadranski jesu. Na otocima se priče puno više pričaju da bi se popunilo usporeno otočko vrijeme lišeno od kopnene uzburkanosti i nemira. Otočani se često dijele na one koji uopće ne mogu i ne žele napustiti otok i one koje otok guši i koji bježe kopnu.

''Otok'' je premijerno izveden u Gradskom kazalištu ''Trešnja'' u Zagrebu.

Ivana Vuković, magistrica dramaturgije i apsolventica komparativne književnosti, rođena je 1992. godine u Splitu. Piše za kazalište, film i televiziju, surađuje kao dramaturginja na filmskim i kazališnim projektima. Za tekst ''55 kvadrata'', 2019. godine nagrađena je Trećom nagradom ''Marin Držić'', iste godine za tekst ''Možeš biti sve što želiš'' dobiva posebno priznanje žirija Hartefaktovog natječaja za najbolji suvremeni angažirani cjelovečernji dramski tekst. U sklopu projekta Monovid-19, premijerno izvedenog u ZMK-u, kratka dramska forma ''Bocelliju nema tko da plješće'' prevedena je na poljski jezik. Predstave na kojima je radila kao dramaturginja i kao autorica teksta redom su nagrađivane i prikazivane na festivalima poput MOT-a, BITEF-a, Dubrovačkih ljetnih igara, Dana satire, Malog Marulića, Naj, naj festival. Bila je u sastavu žirija za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu Mali Marulić 2020. godine.

Helena Petković, rođena u Splitu 1986. godine, režirala je predstave u HNK Zagreb (“Pigmalion” G.B. Shawa, “U znaku Vage / Karneval” Ane Tonković Dolenčić prema noveli Ranka Marinkovića), GK Žar ptica (“Janko i čarobni grah” Marijane Nole, “Kako živi Antuntun” prema pjesmi Grigora Viteza), Teatru &td (“Radio Kundera” Vedrane Klepice), Teatro stabile del Friuli Venezia Giulia – Il Rossetti u Trstu (“Doktor šuster” Dušana Kovačevića), HNK Varaždin (“Malograđani” Maksima Gorkoga), Kazalištu Marina Držića (“Adam i Eva” Miroslava Krleže) i drugdje. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu angažirana je kao vanjska suradnica- umjetnička asistentica na Odsjeku za kazališnu i radijsku režiju.

Uloge: Karla Brbić (Mila), Silvio Mumelaš (Julije)

Režija: Helena Petković

Dramaturgija: Nina Gojić

Tehničar: Franko Sardelić

Dizajn programskih materijala: Marko Dajak

Produkcija: u.o. Thearte, Ivana Vuković, Ana Sikavica

Distribucija: ROOM 100

 

Broj gledatelja je ograničen. Rezervacija karata (po cijeni od 35,00 HRK) je obavezna putem emaila antonia.kuzmanic@gmail.com ili na 099 668 1189.

Izvedba predstave organizira se u skladu s aktualnim mjerama sprječavanja širenja COVID-19 bolesti: održavanje fizičke distance, obavezne maske za lice, dezinfekcija ruku i mjerenje temperature na ulasku u kazalište.

Turneja predstave "Otok" financirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Splita.