Kineska plesna atrakcija From IN XieXin Dance Company iz Šangaja na 65. Splitskom ljetu

U nastavku Baletnih večeri na Sustipanu XieXin Dance Theatre iz kineskog Šangaja gostovat će na 65. Splitskom ljetu izvedbom plesne predstave From IN u subotu 27. srpnja s početkom u 21:30. Koreografija Xie Xin, osnivačice i voditeljice ove proslavljene trupe suvremenog plesa u Split dolazi nakon što je njome otvoren Šibenski plesni festival, a nakon nastupa širom Kine te u Finskoj, Njemačkoj i Francuskoj.

From IN koju je predstava koju odlikuje jedinstvena plesna preciznost i fluidnost. Impresivna čistoća pokreta, specifična za djela ovog ansambla, oduševljava plesnu publiku diljem svijeta. „From IN počinje u najvećoj dubini ljudskoga bića i vraća mu njegovu iskonsku prirodu. Jedan od razloga dijeljenja sjećanja s drugim ljudima je susretanje s njima u istom prostoru u isto vrijeme. To stvara posebnu vezu bez koje smo osuđeni na samoću. Predstava From IN razotkriva ljudskost i dekonstruira taj pojam iz različitih aspekata“ o predstavi koju je premijerno postavila 2015. kaže Xie Xin, suvremena plesna umjetnica čija su koreografska djela osvojila pregrpt uglednih nagrada u Kini i inozemstvu. „Tijekom pet godina postojanja XieXin Dance Theatre zauzeo je jedinstvenu poziciju u razvoju kineskog suvremenog plesa. Kao avangardni plesni ansambl sklon eksperimentiranju u trajnoj smo potrazi za novim jezikom, posebnim govorom tijela” kaže Xie Xin.

Kineski suvremeni ples počeo se razvijati tek krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tako kratka povijest po mišljenju Xie Xin velika je prednost iako može izgledati kao nedostatak. „Azijska, a posebno kulturna kapa Kine ima svoju tradiciju i duh. Sve to sačuvano je u sjećanjima naših tijela. Fizička suština i kompleksnost temperamenta plesača – obilježja su koja privlače međunarodnu publiku“, kaže koreografkinja.

U jednosatnoj predstavi, pored Xie Xin sudjeluje još sedam plesača a izvodi se uz glazbenu podlogu raznovrsnih izvođača suvremene popularne glazbe kao što su: The Brambles, Ivan Pavlov, Pan Sonic, Anonymity, Worrytrain, Shaofeng Jiang, Yi Ying i Ludovico Einaudi.


FOTO: Huang Kaidi