Kino klub Split u sklopu programa “U kvadrat” prikazuje filmove Jovane Avramović, Jasne Safić i Žarka Batinovića

U četvrtak, 27. srpnja s početkom u 20.00 sati u sklopu diskurzivnog programa „U kvadrat“ u Kino klubu Split (Ulica slobode 28) prikazujemo filmove Days Lost (2021) Jovane Avramović, Dekompenzacija (2020) Jasne Safić te Usta puna vode (1989) Žarka Batinovića.

Program je javan i ulaz slobodan.

Ljudski su osjećaji čudljiva pojava. Sretni trenutci prolaze naizgled u tren oka, dok osjećaji s kojima se teže suočavamo, oni tjeskobni, neizvjesni i klaustrofobični, kao da traju mnogo duže. Dakako, stvar je naše osobne percepcije. Ovotjedni se autori bave upravo tim neizbježnim osjećajima alijenacije i tjeskobe, predlažući različite strategije izbjegavanja ili suočavanja s njima.

Prvi film ovotjednog programa je Days Lost autorice Jovane Avramović, u kojem se osamnaestogodišnja Olja suočava s vlastitim bijesom i osjećajima bespomoćnosti zbog naizglednog gubitka brata. Nesigurnost, osim iz osobnih razloga, može nastati iz financijskih, kao što je prikazano u filmu Dekompenzacija Jasne Safić, u kojem su protagonisti mladi par sa gradske periferije. Za kraj programa, film Žarka Batinovića Usta puna vode prikazuje osjećaj otuđenosti izrastao između dvoje mladih ljudi.

Filmove će predstaviti Boris Poljak. Nakon projekcije diskusiji će se virtualnim putem pridružiti autorice.

Više o programu i autorima filmova možete pročitati u objavi na web stranici Kino kluba Split.

Programom “U kvadrat” usporedno se prikazuju filmovi članova kluba iz povijesti, eksperimentalnog filma, recentne klupske produkcije te suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. Zainteresirani posjetitelji mogu se informirati o programima i radu Kino kluba Split.

Rad Kino kluba Split podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Split i Zaklada Kultura nova.