Kinoteka u prosincu: od crtića preko Jarmuscha do Batlera

Zanimljiv program čeka nas tijekom cijelog prosinca u splitskoj kinoteci Zlatna vrata, s mnoštvom filmova s uglednih festivala, a krajem godine stižu premijere novog filma Jima Jarmuscha i svjetskog hita Batler, te u blagdanske dane dječji program.

Vidjet ćemo tako pobjednika sarajevskog festivala, gruzijski "U procvatu" Nane Ekvtimishvili i Simona Grossa, potom njemački film "Borbene djevojke" Davida Wendta, ovjenčan nagradom za najbolji europski scenarij 2011. Tu su dalje redom francuski hit "Camille premotava" Noémie Lvovsky s 13 nominacija za nagradu Cesar, te nizozemski kandidat za Oskara "Borgman" Alexa van Warmerdama.

Od 12. prosinca u Kinoteci će igrati novi film kultnog američkog autora Jima Jarmuscha "Samo ljubavnici preživljavaju", horor drame o stoljećima dugoj ljubavnoj vezi dvoje vampira, s Tomom Hiddlestonom i Tildom Swinton u glavnim ulogama.

U ciklusu novijih crtanih filmova gledat ćemo francuske "Ernest & Celestine" Stéphane Aubier, Vincenta Patara i Benjamina Rennera, "Mia & Migou" Jacquesa Remy Girerda, te "Slikanje" Jean Francoisa Laguioniea. Nakon toga slijedi danski "Žaboglavi Živko" Petera Dodda, večer profesora Baltazara, hrvatski "Inspektor Martin i banda puževa" Igora Lepčina. Napomenimo da su svi strani crtići sinkronizirani.

U sklopu Pučiških večeri u Splitu moći ćemo vidjeti i nekoliko filmova iz arhiva, snimljenih u tom bračkom mjestu, poput njemačkih "Zamka na jugu" iz 1933. i "Bosanaca" iz 1935., te "Lito vilovito" Obrada Gluščevića iz 1964.

U drugoj polovici prosinca čeka nas i posebna poslastica - američka drama "Batler" Lee Danielsa, s Forestom Whittakerom u glavnoj ulozi, po mnogima jednim od kandidata za Oskara za glavnu mušku ulogu. Priča je to o životu batlera u Bijeloj kući koji u nekoliko desetljeća službe pod mnogim predsjednicima svjedoči najvažnijim događajima iz suvremene američke povijesti, od borbe za građanska prava Afroamerikanaca, do izbora prvog crnog predsjednika.

Filmofili ne bi trebali propustiti ni večer sjajnih dokumentarnih filmova velikog redatelja, nedavno preminulog Krste Papića. Za kraj, već na početku siječnja, na svoje će doći poklonici kontroverznog Danca Larsa von Triera, prikazuje se njegov provokativni film "Nimfomanka" sa Charlotte Gainsbourg, Stellanom Skarsgårdom, koji je svuda gdje se prikazivao izazivao burne reakcije.

Detalji o programu dostupni su na web stranicama Kinoteke