Kiša kratkiša: Drugo izdanje Maratona kratkometražnih filmova stiže i u Split

I ove će se godine po drugi puta u Hrvatskoj održati Maraton kratkometražnih filmova, manifestacija u organizaciji HAVC-a kojom se na najkraći dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma. 'Maraton' ove godine traje tri dana, te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima diljem zemlje održavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca.

Tako drugi po redu 'Maraton' u splitskim kinima Central i u Kinoteci Zlatna vrata traje čak tri dana. U potpunosti besplatna manifestacija započinje u petak u 15 sati u kinoteci Zlatna Vrata programom u sklopu kojeg se prikazuje osam europskih kratkometražnih igranih i eksperimentalnih filmova čiji je izbor ostvaren u suradnji sa Short Circuitom. Petak u Kinoteci nastavlja se u 16 i 30 kratkometražnim filmovima za djecu koji donosi izbor europskih filmova kratkog metra ostvaren u suradnji s europskom organizacijom Short Circuit. Riječ je o osam filmova za djecu uzrasta od 3 do 6 godina. U tom se programu nalazi i animirani film Skriveni talent Mirana Miošića, koji govori o raspjevanom mačku Bjelobrku koji nema sluha, što ga ne sprječava da stalno i katastrofalno pjeva.

Subota u Kinoteci započinje u 13 i 30 projekcijama za najmlađe. 'Baltazar: serija Zvjezdani kvartet' donosi pet animiranih ostvarenja o poznatom profesoru Baltazaru. U 14 i 30 na istom mjestu započinje program za odrasle. Tako onaj nazvan 'Koka, jaje i drugi problemi' donosi recentne nagrađivane hrvatske kratkometražne naslove. Publika će tako moći vidjeti jedan od najnagrađivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokošku redateljice Une Gunjak, koji govori o djevojčici kojoj otac u okupirano Sarajevo kao rođendanski poklon šalje kokoš.

'Maraton' se u 15 sati nastavlja programom 'Gledaj, vidjet ćeš' u sklopu kojeg će gledatelji moći vidjeti nagrađivane naslove kao što su Autofocus Borisa Poljaka, Poklon predsjednika Nixona Igora Šeregija, Ljepotan Saše Bana, Kutija Nebojše Slijepčevića, Mali debeli rakun Barbare Vekarić i mnoge druge jednako atraktivne filmove.

Nedjelja u Kino Centralu započinje u 16 sati programom europskih kratkometražnih filmova za djecu, nastavlja se u 17 sati projekcijama Baltazara za najmlađe. Termin u 18 sati rezerviran je za 'Kokošku, jaje i druge probleme', a onaj u 19 i 30 donosi nagrađivane domaće naslove kao što su Autofocus u režiji Borisa Poljaka.

Splitski maraton zaključuje ciklus od osam europskih kratkometražnih filmova koji počinje u 21 sat.
Inicijativu 'Najkraći dan' (Le jour le plus court) započeo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinéma et de l'image animée) u suradnji s Agencijom za kratkometražni film (l'Agence du court métrage) s idejom cjelodnevne promidžbe bogatog repertoara kratkometražnog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila međunarodni karakter – pridružilo joj se 14 europskih zemalja među kojima i Hrvatska, koja ovu hvalevrijednu inicijativu želi pretvoriti u tradicionalnu godišnju manifestaciju.
HAVC u suradnji s neovisnim kinima akciji se priključio 2013. godine i to u 25 nezavisnih kina u 23 hrvatska grada. Ove godine taj se broj povećao na 29 kina i na 32 lokacije.