Klarinet u Dioklecijanovim podrumima: mladi Branimir Norac na 64. Splitskom ljetu

Mladi klarinetist Branimir Norac, pobjednik VII. ciklusa koncerata mladih glazbenika Maestro Vinko Lesić, 2018, održat će u četvrtak 9. kolovoza s početkom u 21 sat, u sklopu 64. Splitskog ljeta, koncert u Podrumima Dioklecijanove palače. Osim skladbi za klarinet Debussyja, Poulenca i Bernsteina, izvest će i dvije vlastite, čime će se predstaviti i kao skladatelj. Ulaz na koncert je slobodan.

Ciklus koncerata mladih glazbenika Maestro Vinko Lesić, pokrenut 2012. godine, zamišljen je isprva kao platforma koja će omogućiti predstavljanje mladih glazbenika pred splitskom publikom. No prerastao je u međuvremenu u pravu koncertnu sezonu, koju su u sedmom izdanju građanima Splita i njihovim gostima darovali partneri projekta, Glazbena mladež Split i Muzej grada Splita. Program se održavao pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Ove godine među sedamnaest natjecatelja pobjednik je klarinetist Branimir Norac, koji se, osim simboličnom novčanom nagradom te statuom mo. Vinko Lesić, radom akademskog kipara Kažimira Hraste, nagrađuje i koncertom u sklopu Splitskog ljeta.

Uz klavirsku pratnju nagrađivane Dalije Šaban, te gostovanje priznatih kolega klarinetista, Ivane Bandalo i Mislava Norca, ovogodišnji će nam se laureat predstaviti i kao skladatelj: on će, naime, osim skladbi za klarinet Debussyja, Poulenca i Bernsteina, izvesti i dvije vlastite.

Branimir Norac osnovno je glazbeno obrazovanje stekao u Osnovnoj školi Jakova Gotovca u Sinju, a maturirao je u Srednjoj glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Diplomirao je 2016. godine pri Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavao se kod uvaženih klarinetista Radovana Cavallina, Nicholasa Coxa, Nikole Srdića i Mate Bekavca. Nastupao je na brojnim domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima, pri čemu je na međunarodnom natjecanju Davorin Jerinko (u Beogradu 2013., dakle još kao student), osvojio prvu nagradu. 

Foto: Maja Prgomet