Koncertom Rafaela Aguirrea započinju 9. Dani klasične gitare

 

Koncertom "Guitarra española" Rafaela Aguierra, španjolske gitarističke zvijezde, u utorak u 19 sati u Hrvatskom domu započinje 9. izdanje festivala „Dani klasične glazbe“. Aguirre svojim izvedbama klasične, flamenco i moderne glazbe oduševljava slušatelje diljem svijeta, a upravo koncert u Splitu bit će njegov prvi nastup uopće u Hrvatskoj. Aguirre je trenutno jedan od najslavnijih svjetskih gitarista koji redovito nastupa u prestižnim dvoranama poput Carnegie Halla u New Yorku, Concertgebouw Amsterdam, Vienna Konzerthaus, Moscow Tchaikovsky Hall..., a njegovi albumi nominirani su za prestižnu diskografsku nagradu Latin Grammy.

"Bit će to moj koncertni debi u gradu koji jako volim. Već sam bio tu kao turist i sretan sam što dolazim ponovno svirati koncert. Vidimo se!", poručio je Rafael Aguirre.

Dan nakon otvaranja festivala, u srijedu 3.11. također s početkom u 19 sati u Hrvatskom domu, koncert će održati omiljeni hrvatski gitarist, od kritike nazvan “Pogorelićem gitare” - Petrit Ceku.  On će se ovom prilikom splitskoj publici predstaviti programom lirskog karaktera pod nazivom “Omaggio” na kojem će se naći i skladba prošle godine preminulog hrvatskog gitarista i profesora Gorana Listeša.

„Dragi prijatelji glazbe, pozivam vas na svoj koncert u sklopu festivala Dani klasične gitare, u Hrvatskom domu, u predivnoj novoj dvorani. Pozivam vas i na sve ostale koncerte devetog izdanja festivala koji na izvrstan način prikazuje sve najbolje iz svijeta klasične gitare", poručio je Ceku.

Pojedinačne ulaznice za koncerte po cijeni od 70 kn mogu se nabaviti putem sustava Adriaticket, online i na prodajnim mjestima, kao i na blagajni koncertne dvorane Hrvatski dom sat vremena prije početka svakog koncerta. Učenici, studenti, umirovljenici i nezaposleni ostvaruju pravo na 50% popusta na pojedinačne ulaznice uz obavezno predočenje dokaza o svom statusu. U ponudi je i festivalska ulaznica za sve koncerte po cijeni od 150kn. Budući da je kapacitet dvorana za svaki koncert ograničen na maksimalno 100 posjetitelja, neće se provoditi provjera COVID potvrda,  već je obvezno nošenje maski i održavanje razmaka.

Festival „Dani klasične gitare“ održava se od 2. do 6. studenog u Splitu i Solinu te će se izvesti ukupno pet koncerata vodećih svjetskih virutoza uz dvije majstorske radionice za učenike i studente. Ovogodišnje izdanje do sada je i najbogatije za ovaj međunarodni festival, a o kvaliteti ovogodišnjih izvođača dovoljno govori činjenica da su gitaristi koji će nastupiti pobjednici preko 50 gitarističkih natjecanja diljem svijeta.

Osim Rafaela Aguirrea i Petrita Cekua, svoje prve nastupe u Hrvatskoj, i to u Splitu i Solinu, imat će i renomirani španjolski gitaristi Francisco Bernier i Antonio Duro koji će kao Seville guitar duo izvesti atraktivan program s naglaskom na skladatelje španjolskog kulturnog naslijeđa. Za kraj festivala nastupit će trenutno vodeći svjetski duo bandoneon/gitara, talijanski majstori Giampaolo Bandini i Cesare Chiacchiaretta.

Deveti Dani klasične gitare se odvijaju pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Grada Splita, Županije Splitsko dalmatinske i TZ Grada Splita. Program je dijelom realiziran i uz potporu Talijanskog instituta za kulturu, Španjolskog veleposlanstva u Hrvatskoj te španjolske agencije Acción Cultural Española (AC/E) koja pruža potpore programima španjolskih umjetnika u inozemstvu (PICE). I ove godine festival Dani klasične gitare je nositelj prestižne EFFE etikete koju Europsko festivalsko udruženje (EFA) dodjeljuje odabranim festivalima u Europi koji se ističu promicanjem najviših umjetničkih vrijednosti, a ujedno su značajni za lokalnu zajednicu. U okviru dosadašnjih osam izdanja „Dana klasične gitare“ održano je 39 koncerata s ukupno više od 5000 posjetitelja, te 8  majstorskih radionica (masterclassova) s ukupno više od 200 aktivnih i pasivnih sudionika.

Koncerti:

- utorak 2.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split  
"Guitarra española" – Rafael Aguirre (Španjolska)
- srijeda 3.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split  
"Omaggio" – Petrit  Çeku (Hrvatska / Kosovo)
- četvrtak 4.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split  
"Musicas del Mundo" – Sevilla Guitar Duo (Španjolska)
- petak 5.11. u 19h, Dom kulture Zvonimir Solin
"Musicas del Mundo" – Sevilla Guitar Duo (Španjolska)
- subota 6.11. u 19h, koncertna dvorana Hrvatski dom Split  
“Omaggio ad Astor Piazzolla” - Cesare Chiacchiaretta, bandoneon i Giampaolo Bandini, gitara (Italija)


Majstorske radionice:
- srijeda 3.11. Rafael Aguirre
- četvrtak 4.11. Rafael Aguirre i Petrit Ceku