Koncertom Trija Laurus završeno 11. izdanje MAGfestivala

Izvrsnim koncertom Trija Laurus u subotu završeno je 11. izdanje MAGfestivala, festivala komorne glazbe koji su organizirali Udruga mladih akademskih glazbenika i Muzej grada Splita. U pet koncertnih večeri festival je ispunio očekivanja i organizatora i publike, kroz produkciju i program, te tako nastavio respektabilnu tradiciju unatoč svim izazovima koje epidemija koronavirusa nosi, posebice za izvedbenu umjetnost.

Koncerte je uživo pratilo nekoliko stotina ljudi, od čega najviše koncert Splitskog gitarističkog kvarteta u Vestibulu, kada je sastav povodom desete obljetnice djelovanja počastio publiku sjajnim izvedbama hrvatskih, ali i splitskih skladatelja, tako da su se na programu našla djela čak tri Splićanina: Vlade Sunka, Gordana Tudora i Ivana Božičevića.

Prezadovoljni smo što smo uopće uspjeli održati festival s obzirom na sve okolnosti. Epidemiološka situacija osjetila se na broju posjetitelja i svakako je utjecala na reducirani dolazak malobrojnih ljubitelja klasične glazbe. Naša najvjernija publika bila je s nama i na tome joj hvala, kao i svim ansamblima koji su nastupali, a svi su bili vraćeni nekoliko puta na poklon i bis“, rekao je Luka Jadrić, producent festivala.

Uz naš velik trud i uz maksimalno poštivanje propisanih mjera, MAGfestival prošao je glatko i sve što smo zamislili smo uspjeli realizirati. Posebno nas veseli i što smo među publikom imali i turista željnih klasike koji su iskazali sreću što su u postsezoni izabrali upravo Split i što su imali priliku uživati u festivalu“, dodao je. 

 

Zadnju večer festivala, novoosnovani ansambl Trio Laurus (Metod Sironić (flauta), Giovanni Genovese (violončelo) i Jelena Tihomirović (klavir) održali su romantičarski koncert svirajući tria C. M. von Webera i F. Mendelssohna. Iako im je ovo bio prvi zajednički nastup, tehnički zahtjevna djela spomenutih autora nisu predstavljala problem triju koji je željan idućih nastupa i novog repertoara.

Polako započinju pripreme i razmatranje ideja za 12. MAGfestival, uz nadu kako će epidemiološka situacija biti povoljnija, a samim time i klasična glazba postati dostupnija svima. 12. MAGfestival očekuje se krajem kolovoza i početkom rujna 2021. godine.

Više informacija bit će dostupno na službenoj stranici festivala magfestivalsplit.com te na službenoj stranici Udruge www.udrugamag.com.