Kreće zanimljiv ciklus filmskih radionica - naučite metode i tehnike filmske analize

Posljednjih 10 godina, u Splitu se, svaka dva tjedna, održava filmski klub koji okuplja brojne filmofile zainteresirane za filmsku analizu i uživanje u filmovima, na jedan sasvim drugačiji način - kroz pomno proučavanje simbola, značenja, naoko nedokučivih elemenata i nauma iza samog filma.

Filmski klub vodi redatelj i filmski analitičar Erik Lončar, a ovog ljeta, po prvi put, znanje o metodama filmske analize odlučio je prenijeti polaznicima na besplatnim radionicama koje će se održavati u Razredu, u sklopu Doma mladih Split.

U utorak, 16. srpnja, s početkom u 20 sati, održat će se prva od ukupno šest radionica filmske analize.

Na prvoj radionici, analizirat će se - uvodne špice. Svaki početak filma sadrži smjernice o tome što gledatelji mogu očekivati unutar filma, kako gledati film, koji ciljevi se trebaju ostvariti do kraja filma i razloge zašto se koristio upravo taj vizualni stil. Kada se uspoređuju početak i kraj filma, do izražaja dolazi je li naum koji je na početku ucrtan uspješno proveden (u filmovima poput Amour, Michael Haneke, 2012., i Raiders of the Lost ark, Steven Spielberg, 1981.) ili je filmska ekipa skrenula s puta (u filmovima poput The Evil Dead, Sam Raimi, 1981.).

Voditelj radionice, filmski analitičar Erik Lončar polaznicima će, u šest susreta radionice filmske analize, predstaviti alate koji će omogućiti jasnije sagledavanje filmova, a onda i kvalitetnije iskustvo uživanja u njima. Sudjelovanje je potpuno besplatno, a prethodno znanje nije potrebno. Isto vrijedi i za sve naredne radionice, koje se mogu pohađati i samostalno. 

Erik Lončar član je Hrvatskog društva filmskih kritičara, autor niza filmova koji su prikazivani i nagrađivani na festivalima diljem svijeta, urednik časopisa o filmskoj analizi, theFILMitself. Na svom Instagram profilu @thefilmitself redovito objavljuje mini filmske analize, te ih je do sad pripremio i objavio preko 200.

Radionice filmske analize sufinancirane su sredstvima Grada Splita, kroz Program javnih potreba u kulturi Grada Splita za 2024. godinu.