Kvartet Papandopulo oduševio na završetku MAG-a

Sjajnim koncertom Kvarteta Papandopulo završen je 4. MAGfestival, festival komorne glazbe u Splitu. Kvartet Papandopulo,  kojeg čine Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i  Tomislav Žužak (bariton saksofon), prezentirali su iznimno široku paletu osjećaja i emocija kroz izvedbu, kako samostalnih kratkih komada, tako i cikličnih djela i oduševili prepunu dvoranu, pa ih je publika čak tri puta pozivala na bis.

Već četvrtu godinu skupina entuzijasta iz Udruge MAG i Muzeja grada Splita organizira MAGfestival komorne glazbe, čiji značaj i kvaliteta raste iz godine u godinu, o čemu svjedoči i sve duža lista institucija koje podržavaju ovaj festival. Početna ideja MAG-ovaca se iz godine u godinu profilira u glazbeni festival s nacionalnim značajem kojeg pohode vrsni glazbenici. Također, ove godine je festival pratio rekordan broj gledatelja, što pokazuje da je riječ o festivalu koji je zanimljiv i široj javnosti.

MAGfestival je ove godine, osim vrsnih domaćih komornih sastava, po prvi puta gostio glazbeni ansambl iz inozemstva – Gudački kvartet HIP4tet. Simbolično da ove godine, kada je Hrvatska pristupila EU, gostujući kvartet dolazi iz različitih zemalja EU, a svojim djelovanjem pokazuju koliko toga zajedničkoga ima kod mladih ljudi željnih glazbene komunikacije. Muzej grada Splita svoju ulogu suvremenog muzejskog prostora realizira i kroz organizaciju ovakvih kulturnih projekata koji ujedinjuju različite umjetničke izričaje, a posjetitelju omogućuju jedinstveni kulturni doživljaj. Intimni prostor gotičke dvorane Papalićeve palače, prema svojoj izvornoj namjeni, mjesto je okupljanja i ugodnog boravljenja uz zvuke komorne glazbe.

- Ujedinila nas je želja za zajedničkim sviranjem, koja bi pojedincu omogućila što veću slobodu izražaja, ali bi istodobno i njegovala ljudske vrline suživota, komunikacije, uzajamne pomoći. Jedina vrsta muziciranja koja može zadovoljiti te potrebe je komorna glazba. Stoga dajemo sve od sebe da to razmišljanje i plodove njegovog učinka prezentiramo široj javnosti. Također nastojimo dokazati da komorna glazba može biti raznovrsna, zanimljiva svakom slušatelju i izraziti različite osjećaje i prizore: pitoreskni krajolici (Borodin), svakodnevni prizori mizanscene (Sunko, Papandopulo, Leclair), svjetonazorne ideje (Beethoven, Britten), pa čak i strukturalne elemente postmodernizma (Tudor, Đurović). Nadamo se da će taj poticaj probuditi u glazbenicima još veću želju za zajedničkim sviranjem i stvaranjem u njihovom budućem glazbenom životu, a MAGfestival će nastojati tu praksu njegovati i ubuduće - zaključili su organizatori festivala, kojima želimo još puno MAG-ova.