Kvartet saksofona Mobilis iz Austrije sutra otvara 9. MAGfestival

Kvartet saksofona Mobilis će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora s početkom u 20 sati u Muzeju grada Splita.

Deveti MAGfestival - međunarodni festival komorne glazbe i ove će se godine održati od 30. kolovoza do 9. rujna u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita. Tijekom prvih osam godina na MAGfestivalu, koji je nositelj prestižne etikete EFFE Festival Label, na MAGfestivalu nastupilo je preko 260 hrvatskih i inozemnih glazbenika, a koncerti su privukli preko 7500 posjetitelja što je za festival klasične glazbe izvrsna brojka.

Ovogodišnji glazbeni program donosi nam pet koncertnih večeri na kojima će nastupiti renomirani komorni sastavi iz zemlje i inozemstva, komorni sastavi koji tek traže svoju afirmaciju, ali i mladi glazbenici koji će po prvi puta dobiti priliku da se predstave na velikoj sceni.

Ovogodišnji MAGfestival koncertom u četvrtak (30.8.) otvorit će kvartet saksofona Mobilis, koji će izvesti stilski raznolik, ali pomno oblikovan program na kojem će se naći i skladba splitskog saksofonista i skladatelja Gordana Tudora. Kvartet saksofona Mobilis osnovali su četiri studenta Bečkih visokih učilišta 2009. godine. Potencijal kvarteta rano je prepoznat osvajanjem prestižnih natjecanja kao što su Austrijsko nacionalno natjecanje za komornu glazbu Gradus ad parnassum te natjecanje Fidelio Bečkog konzervatorija. 

Kvartet je od tada nastupao u svim glavnim koncertnim dvoranama u Austriji kao i diljem Europe, Južnoj Americi i Japanu. Njihov prvi nosač zvuka je izašao 2011. kao rezultat suradnje s Bank Austriom te je kvartetu donio nagradu Artist of the year. Prvi program Austrijskog radija nagradio je CD s nagradom Pasticcio. Kvartet čine Michael Krenn (sopran saksofon), Janez Uršej (alt saksofon), Yukiko Iwata (tenor saksofon) te jedan od članova Papandopulo kvarteta Goran Jurković (bariton saksofon). Kvartet je bio član programa New Austrian Sound of Music Austrijskog ministarstva vanjskih poslova za koncertnu sezonu 2016./2017. Ansambl redovito surađuje s drugim glazbenicima kao što su Papandopulo kvartet, Quatour B te s umjetnicima drugih oblika umjetnosti kao što su teatar, ples i slično.

Program:

 

A. Vivaldi (1678. - 1741.)

Overture in F major

P. M. Dubois (1930. - 1995.)

Quatour pour saxophone

Ouverture

Doloroso

Spirituoso

Andante, Presto

G. Tudor (1982.)

Several miniatures for saxophone quartet

S. Barber (1910. - 1981.)

Adagio

T. Escaich (1965.)

Tango virtuoso

R. Planel (1908. - 1994.)

Bourlesque

J. S. Bach (1685. - 1750.)

Toccata und fuge (arr: Janez Uršej)

 

Pokrovitelji ovog iznimnog kulturno umjetničkog događaja su Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović, Ministarstvo kulture RH, Grad Split i Turistička zajednica Grada Splita. Festival medijski pokrivaju: Slobodna Dalmacija, Splitski portal, SoundGuardian, Dalmatinski portal, Dalmacija News, Music-Box i  Radio Sunce.

Ulaznice za pojedinačne večeri (40 kn), kao i kompleti ulaznica za cijeli festival (100 kn) moći će se nabaviti na recepciji Muzeja grada Splita. Karte su mogu i rezervirati na kontakt telefon 021/ 360 – 171. Kako bi posjetiteljima koncerata priuštili poseban doživljaj uz kupljenu ulaznicu posjetitelji imaju slobodan ulaz u Muzej grada Splita i Galeriju Emanuel Vidović tijekom trajanja festivala.

Svi koncerti počinju u 20 h.