LADO se vraća u Šibenik: Na Mihovilu izvode svoj novi raskošan program Lado(m) po svijetu!

Spektakularnom cjelovečernjom izvedbom Ansambl narodnih plesova i pjesama LADO šibenskoj će publici predstaviti svoj najnoviji glazbeno – scenski program Lado(m) po svijetu koji objedinjuje bogatstvo europskih narodnih plesova i skladbi! Lado na Tvrđavu sv. Mihovila dolazi 13. srpnja!

Novi program Lado(m) po svijetu sadrži nove koreografije, plesna i glazbena djela nastala za potrebe ovog, po mnogočemu, posebnog programa.  

„Napose raduje činjenica što su obnovljene koreografije koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća“, poručuje pred nastup u Šibeniku Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla osnovanog još 1949. godine.  Uz „nove-stare“ koreografije, premijerno će biti izvedena i tri plesno-glazbena djela. Riječ je o atraktivnim koreografijama karakternih plesova koji se smatraju podvrstom klasičnog baleta, a koji svoje korijene vuku iz narodnih plesova različitih krajeva i zemalja.

Uz prepoznatljive Ladarke i Drmeš Zvonimira Ljevakovića, obnovljene koreografije 'Pod goro to Kaninovo' i 'Osogovka' te koreografije karakternih plesova nadahnute talijanskim, španjolskim i mađarskim folklorom (španjolska Hota, talijanska Tarantella i mađarski plesovi nazvani Rapsodija) program Lado(m) po svijetu donosi još nekoliko praizvedbi: 'Divojčice ne namiguj na me'  - glazba Hrvata iz mađarskog dijela Podravine, Armenski duduk, Lamma Badaa Yatathannaa), Tango i druge.

„Program Lado(m) po svijetu, uvjeren sam, na radost publike, u ovom novom i ponešto drugačijem izdanju, pokazat će velike izvedbene mogućnosti, svestranost i talent naših umjetnika“, poručuju iz Ansambla koji će na najljepšoj jadranskoj pozornici izvesti svoj novi, raskošan glazbeno – scenski program.

 

Lado je skupina od 38 vrhunskih plesača, koji su istodobno i izvanredni pjevači, i s lakoćom se transformiraju iz plesnog ansambla u reprezentativan folklorni zbor. 14 odličnih glazbenika svira osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. Ansambl LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote (više od 1200 kompleta) pa je svaki nastup Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava u najbolje svjetske folklorne skupine. LADO je nastupao na nekima od najpoznatijih svjetskih pozornica i koncertnih podija, od Royal Albert Halla u Londonu do teatara na njujorškom Broadwayu, od moskovske Koncertne dvorane Čajkovski do Mann Auditoriuma u Tel Avivu, kao i u brojnim svjetskim opernim kućama, na festivalima, svjetskim izložbama, Olimpijskim igrama…

ULAZNICE
Ulaznice po cijeni od 20 eur dostupne su od danas, 12. lipnja u sustavu Eventim, ekskluzivno korisnicima Mastercard® kartica prva 24 sata. Svi ostali po svoje ulaznice mogu od utorka 13. lipnja u podne, online u sustavu Eventim i u City pointu