Lampedusa Beach, monodrama o tragičnoj sudbini imigranata na 63. Splitskom ljetu

Monodrama Nine Violić LampedusaBeach, u produkciji Kazališta Hotel Bulić na programu je 63. Splitskog ljeta u petak 4. kolovoza s početkom u 21 sat u Podrumima Dioklecijanove palače. Nagrađivana drama sicilijanske spisateljice Line Prosa nastala 2004. godine na mnogo je načina predskazalo svu tragediju sudbina imigranata iz zemalja pogođenih ratovima.

U predstavi redateljice Senke Bulić protagonistica kroz glas jedne od žrtava progovara o univerzalnoj ljudskoj patnji i ljudskim vrijednostima, predrasudama i lažnom moralu „utvrde Europe“. Lampedusa Beach prepričava potapanje broda pretrpanog izbjeglicama na putu od bezimene afričke zemlje prema obalama nekog europskog odmarališta zamamnog imena (koje bi se na hrvatskom najbliže zvalo «Plava Laguna»), kao mjestu utočišta i početku ostvarenja snova. Kao i većina putnika, utapa se mlada Afrikanka Shauba. U dugom poetskom monologu ona govori o tom prelasku mora, o pripremama, nadama, putovanju, brodolomu i svojoj smrti. Stalno podsjeća na svoje dostojanstvo Afrikanke, i prije nego završi na dnu mora, još proziva europske i afričke imigracijske dužnosnike i vođe za tragediju koju personificira, ali ne kao bespomoćna žrtva sudbine, nego kao tijelo koje zbog danih fizičkih, društvenih, političkih okolnosti mora potonuti na dno Mediterana. Po tome ovaj tekst nije tek priča o udesu nesretne žene, nego o društvenoj pojavi današnjeg postnacionalnog svijeta. On transcendira pojedinačne slučajeve jednog ili tisuća stradalih ilegalnih migranata i pred gledatelja iznosi pitanja o gostoprimstvu, vlastitom prepoznavanju ili neprepoznavanju u drugome, o sudu vrijedi li neki život više od drugog, o sudbini beskućništva, itd. Shaubina se priča ne razvija u narativnom širenju, nego se poput slapa, u okomitom padu, niže u kratkim rečeničnim odsječcima.

Lampedusa Beach je 2004. napisala Lina Prosa, kazališna autorica iz Palerma, nagrađena za ovo djelo s dva prestižna nacionalna kazališna priznanja. Tekst je dio autoričine Trilogije o brodolomu, koju osim ovog sačinjavaju tekstovi Lampedusa Snow Lampedusa Way