Lana Paić u Judinom drvu: u ljubavi i sjekire lete!

Francuska umjetnica hrvatskih korijena Lana Paić približava se kraju umjetničke rezidencije u HALI 100, novom rezidencijskom prostoru splitskog izvedbenog kolektiva ROOM 100, te će rezidencijski boravak zaokružiti javnom prezentacijom svojega rada u nastajanju „Still life“, u klubu Judino drvo u nedjelju, 14. lipnja u 21 sat.

Nedovršeni projekt, čija će konačna verzija biti izvedena sljedeće godine na Festivalu novog cirkusa, koja je suorganizirala rezidenciju i javnu prezentaciju, moći će besplatno pogledati svi nestrpljivi ljubitelji cirkusa i kazališta, a poslije izvedbe bit će organiziran i razgovor s umjetnicom na kojem će svi imati priliku svojim komentarima i pitanjima pridonijeti daljnjem radu na predstavi.

Still life“ (Mrtva priroda) je projekt koji je započeo kao studija samoće koja najprije rađa ludilo, a zatim i ljubav. Inspirirana odnosom između dvoje ljudi, svim manipulacijama, (iznevjerenim) očekivanjima i blokadama u komunikaciji, izvođačica istražuje sve dimenzije dodira između živog tijela i neživog objekta. Svestrana umjetnica kombinira lutkarsko kazalište i kazalište sjena, teatar objekta i žongliranje – ni više ni manje nego pravim – sjekirama!

U predstavi ona je Magda, vrijedna švelja koja u prašnjavoj radionici jedne olujne večeri stvori Hectora. Taj će joj lutak postati savršeni ljubavnik, ali i uzdrmati njezin svemir. Je li ljubav s mrtvim lutkom uopće osuđena na – život?

Lana Paić profesionalno je obrazovana cirkuska umjetnica s iskustvom rada u različitim tehnikama i izvedbenim kontekstima, no većinu je svojega rada posvetila upravo ispitivanju potencijala različitih objekata te emocijama koje izazivaju u gledatelja. Umjetnica djeluje uglavnom unutar skupine L'Estock Fish koja producira predstave na razmeđu kazališta i cirkusa uz nježne provokacije te primjese crnog humora. Predstava „Sill Life“ nastaje u koprodukciji skupine i Festivala novog cirkusa.