Ljetni cirkuski kamp u Splitu!

Kroz projekt "Cirkus na margini" suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i u suradnji s Cirkus Kolektivom, u Splitu će se od 18. do 24. kolovoza 2020. održati Ljetni cirkuski kamp s radionicom dramaturgije za suvremene cirkuske umjetnike s renomiranim cirkuskim dramaturgom, redateljem, profesorom i umjetnikom Robertom Magrom.

Ljetni cirkuski kamp okupit će između 10 i 15 suvremenih cirkuskih umjetnika iz Hrvatske i regije koji iza sebe već imaju iskustvo kreiranja cirkuskih produkcija i željni su dodatnog znanja, koje nije tehničko već kreativno. Radionica će završiti javnom prezentacijom za sve zainteresirane.

Osnova edukacije cirkuskog umjetnika je fleksibilnost njegovog vokabulara, koji je siromašan u broj figura u usporedbi s kazalištem i plesom. Stoga suvremeni cirkus može biti kreativan samo ako se zna transformirati i učiniti svoj vokabular što fleksibilnijim i raznolikijim kroz specifični trening. Karakteristika cirkuskog umjetnika je da govori kroz metafore i pokušava otkriti još uvijek neistražene dijelove ljudske duše kako bi izazvao novu emociju koju prenosi do nas svojom tehnikom. Uz pomoć svoje fizičke spreme i vještine, kroz manipulaciju, gestu, koreografiju ili pokret, ukratko, uz pomoć svog čitavog tijela, cirkuski umjetnik stvara slike koje je publika pozvana da doživi, osjeti, dešifrira...

Radni jezik na kampu je engleski uz mogućnost prijevoda na hrvatski.

Sudionici kampa odabiru se prema životopisu i motivacijskom pismu koji se šalju putem obrasca: https://forms.gle/SDV6iD8ALunNJ4Dk6

Rok za prijavu je 7. kolovoza 2020. u 12:00.

Popis sudionika kampa biti će objavljen u 10. kolovoza.

Kamp je u potpunosti besplatan za odabrane sudionike.

Raspored rada: 18. - 24. kolovoza 2020. / svaki dan u dva intervala: od 13:00 do 16:00 i od 17:00 do 20:00 / radi se u grupama i individualno.

 

Roberto Magro radi kao cirkuski dramaturg, redatelj, profesor i  umjetnik u raznim zemljama.

Školovao se u prestižnoj Academie Fratellini i nakon toga bio dio kolektiva "Les Oiseaux Fous" s kojim je putovao Europom prije nego što je osnovao vlastitu skupinu "Rital Brocante". Njegov visoki afinitet za prijenos znanja i promišljanje o kreaciji i umjetničkom stvaranju doveo ga je do toga da postane umjetnički direktor cirkuske škole "Flic" u Torinu između 2005. i 2011. Našao je ravnotežu između svog rada pedagoga i uloge dramaturga i redatelja mnogih umjetnika i kolektiva. Kreirao je "Era, Sonnet for a clown" s kolektivom „MagdaClan“ i sudjelovao u nekoliko umjetničkih kreacija suvremenih cirkuskih kolektiva  “eia”, "Psirc", "Forman Brothers", "Nos no Bambu", "Circo no Ato" i mnogim drugima. Pokretač je festivala Brocante, a nastanio se u Barceloni 2013. godine kako bi na dvije godine preuzeo umjetničko vodstvo "La Central del Circ", centra za razvoj suvremenog cirkusa u Kataloniji. Na kraju svog mandata nastavio je put i svoj rad kao stvaralac i pedagog.

Redovito predaje u cirkuskim školama u Europi i Latinskoj Americi. Godine 2016. postavio je predstave za nekoliko europskih škola: "Life" (Codarts, Rotterdam), "Dia" (Flic, Torino), "Un minuto" (ESAC, Bruxelles).

Ljetni cirkuski kamp s Robertom Magrom dio je projekta "Cirkus na margini" nositelja ROOM 100 i partnerskih organizacija Cirkus Kolektiv, Festival mediteranskog filma Split, Udruge za promicanje kulture i umjetnost Dobre Dobričević i Udruge za kulturu i umjetnost Punktum. Program se provodi kroz platformu Clubture network.

Donatori programa i razmjene i suradnje su: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

Rad kolektiva ROOM 100 podržala je Zaklada Kultura nova.

Ljetni cirkuski kamp dio je projekta Gradimo Dom zajedno nositelja Platforma Doma mladih, kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Platforme Doma mladih.