MAGfestival potvrdio važnost svog postojanja

MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe, ove se godine održao po šesti puta u organizaciji Udruge mladih akademskih glazbenika (MAG) i Muzeja grada Splita.  Prošli vikend obilježila su dva koncerta kojima je zatvoren ovogodišnji MAGfestival.

U subotu (5.9.) nastupio je Kairos trio, nedavno osnovan u Trogiru. Kairos trio kojeg čine Lucija Mandić (violina), Robert Žburin (violončelo) i Kristina Cvitanić (klavir) premijerno se predstavio splitskoj publici djelima Haydna, Papandopula i Rahmanjinova i opravdao jedan od ciljeva organizatora, afirmaciju mladih glazbenika i komornih sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Za kraj festivala u nedjelju (6.9.) uslijedila je prava glazbena poslastica. Međunarodni karakter ovogodišnjeg MAGfestivala opravdao je hvaljeni gudački kvartet Pegasos kojeg čine Timo de Leo i Jasmin Mayer (violina), Lorenz Unger (klavir), Theo Bross (violončelo), a na ovom koncertu pridružila im se i mlada kaštelanska pijanistica Ivana Štimac u zajedničkoj izvedbi Schumannovog klavirskog kvinteta. Oba koncerta glasnim pljeskom ispratila je splitska publika koja je dupkom napunila Muzej grada Splita.

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvoreno je koncertom Tria GIG, kojeg čine redom vrsni mladi glazbenici: saksofonisti Gordan Tudor i Goran Jurković te pijanist Ivan Batoš. Pred punom gotičkom svečanom dvoranom muzeja izveli su program koji su činila djela suvremenih skladatelja – Ivane Kiš, Mirele Ivičević, Matthiasa Kranebittera i Guillaumea Connessona – izvorno pisana za ovaj sastav te nekoliko obrada djela glazbenih klasika, Glinke, Debussyja i Papandopula. Ljubitelji glazbe, koji su već prepoznali MAGfestival kao mjesto kvalitetnoga glazbenog druženja u pozno ljeto, s oduševljenjem su primili nadahnuto muziciranje trija, koji im je poklonio još tri dodatka.

Druga festivalska večer pripala je mandolinisticama: Ivani Kenk Kalebić, Steli Ivanišević, Sandri Katunarić i Dei Škorić, koje su nam kroz raznolik koncertni program predstavile glazbu izvorno pisanu za različite mandolinske komorne sastave, od baroka do današnjih dana. "Četiri akademske mandolinistice svojom su kvalitetom muziciranja, tehničkom umješnošću i profesionalnim pristupom stavile mandolinu uz bok klasičnim glazbalima, tamo gdje joj je zasigurno i mjesto", napisao je Marijo Krnić, kritičar Slobodne Dalmacije.

"Jednu festivalsku koncertnu večer već tradicionalno prirede članovi Udruge MAG i njihovi prijatelji udruženi u prigodno formirane festivalske ansamble. Prošlog ponedjeljka je tako 21 mladi glazbenik, različitog umjetničkog staža, iskustva i dosega, udružio svoje glazbeno umijeće u nesvakidašnji umjetnički projekt. Odvažno i nekalkulantski odabran program, što je uostalom zajednički nazivnik svih triju koncerata prvog dijela festivala, nije imao za želju svidjeti se po svaku cijenu, nego ponuditi neke (nama) nove glazbene sadržaje", istaknuo je Marijo Krnić.

Na festivalu je nastupao i jedan od ponajboljih komornih sastava ov vrste u Europi Zagrebački gitaristički kvartet. Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Melita Ivković i Frane Verbanac izveli su raznovrstan program, od skladbi baroknih majstora pa sve do atraktivnih skladbi južnoameričkih autora i oduševili punu dvoranu Muzeja grada Splita.

Za MAGfestival se sigurno može reći da je manifestacija  duboko posvećena promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti budući  da posjetitelji MAGfestivala uz slušanje vrhunskih koncerata i upoznavanje sa biserima klasične glazbe, dobivaju priliku upoznati se i sa bogatom muzejskom baštinom Muzeja grada Splita i Galerije Emanuel Vidović te otkriti bogatu tisućljetnu povijest našeg grada. MAGfestival je značajan i za lokalnu zajednicu, ne samo zbog toga što obogaćuje kulturnu ponudu u našem gradu nakon vrhunca turističke sezone, već u prvom redu zbog toga što na MAGfestivalu domaći mladi, akademski obrazovani glazbenici koji bi u budućnosti trebali biti nositelji kulturnog života u Splitu, dobivaju priliku za stjecanjem dragocjenog iskustva na pozornici pred mnogobrojnom publikom.

U 5 godina djelovanja Udruge MAG održana su pet MAG festivala komorne glazbe i pet koncertnih sezona s ukupno 60 koncerata klasične glazbe, što predstavlja kontinuitet koncerata kakav u Splitu dugo nije postojao. Organizatori festivala su Udruga mladih akademskih glazbenika (MAG), osnovana 2010. godine iz želje za udruživanjem velikog broja mladih akademski obrazovanih glazbenika sa šireg područja grada Splita i Muzej grada Splita.

Muzej grada Splita svoju ulogu suvremenog muzejskog prostora realizira i kroz organizaciju ovakvih kulturnih projekata koji ujedinjuju različite umjetničke izričaje, a posjetitelju omogućuju jedinstveni kulturni doživljaj. Intimni prostor gotičke dvorane Papalićeve palače, prema svojoj izvornoj namjeni, mjesto je okupljanja i ugodnog boravljenja uz zvuke komorne glazbe. Od ove godine MAGfestival dobiva priznanje i na europskoj razini – od strane Europskog festivalskog udruženja (EFA – European Festivals Association) MAGfestivalu je na osnovu originalnosti projekta i kvalitetno osmišljenog programa dodijeljena titula EFFE Festival Label.