Mala retrospektiva Slavke Pavić u Fotoklubu Split

U Galeriji fotografije Fotokluba Split u srijedu, 29. srpnja u 19:30 h otvara se izložba velike hrvatske fotografkinje Slavke Pavić. Slavka Pavić rođena je 1927. godine u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo i mladost provela je u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu. Po dolasku u Zagreb posvetila se fotografiji i napustila studij. Godine 1951. postala je članica Fotokluba Zagreb te je započela s izlaganjem. Surađivala je sa suprugom, istaknutim fotografom Milanom Pavićem. Održala je 34 samostalne i sudjelovala u 427 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je osvojila više od 90 različitih nagrada i priznanja. Njeni su radovi uvršteni u Zbirku hrvatske fotografije Fotokluba Zagreb, u zbirkama Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja grada Zagreba, Muzeja suvremene umjetnosti, Etnografskom muzeju u Zagrebu te u različitim privatnim zbirkama.

Izložba ''Mala retrospektiva'' presjek je jednog monumentalnog autorskog opusa koji zasigurno pripada antologiji hrvatske fotografije. Kako ističe Branka Hlevnjak, ''Crno bijele fotografije Slavke Pavić koje su nastajale kroz proteklih pola stoljeća (ako uzmemo da se posljednjih dvadeset godina koristi digitalnim fotoaparatom) nisu puki vremeplov, jer su izvan vremena, nabijene poetskim ugođajem i toplinom, ritmovima i kompozicijama jednake svježine, naprosto su trajno aktualne, suvremene. U tim je fotografijama utkana strast prema mediju i ljubav prema odabranom motivu. Slavka Pavić nije lovac na motiv, ona koja čeka, nju motiv pronađe sam. I tada je to cjelovita fotografija, ona koja ne bježi nikud i ne traži podršku drugih da bi se bolje razumjela. Njezina solidnost proizlazi iz kontrasta, iz suprotstavljanja koje je daleko od kaosa, u organiziranoj kompoziciji u kojoj čak i motiv može biti banalan, ali ostaje zabilježen kao estetska činjenica, kao duhovno zadovoljstvo kojem pridjevamo ime umjetnost.''

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 22. kolovoza.

Molimo posjetitelje da se pridržavaju epidemioloških uputa za vrijeme boravka u Galeriji.