Martinisova "Data Recovery" u Domu mladih

Izložba pod nazivom "Data Recovery" Dalibora Martinisa otvara se 20. studenog u Domu mladih (galerijski prostor MKC-a, Savska bb), i moći će se pogledati sve do 8. prosinca od ponedjeljka do subote u vremenu od 14 do 21 sat. Izložba predstavlja radove koji pripadaju ciklusu "Data recovery" kao i one koji ovu temu nadopunjuju. Termin "Data recovery" označava proces djelomičnog povrata izgubljenih podataka iz memorije bez odgovarajućeg konteksta koji im je, prije nego što ih je izgubio, davao pozitivno informativno, društveno ili drugo značenje.

Kao i u slučaju gubitka podataka sa diska računala koji se ponekad mogu dohvatiti samo djelomično i izvan odgovarajućeg konteksta (fileova, foldera), ovaj proces pokušava vratiti fragmente događaja, aktivnosti ili situacija koje su nestale u našem sveprožimajućem društvenom zaboravu. Radovi su realizirani u različitim materijalima i medijima (video-filmovi, video-instalacije, internetski projekti itd.).

Dalibor Martinis je diplomirao 1971. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlaže od 1969. od 1973. djeluje kao video autor. Održao je brojne samostalne izložbe, performanse i projekcije, te sudjelovao na brojnim međunarodnim izložbama... Osvojio je više međunarodnih nagrada (Tokyo Video festival 1984., Locarno 1984., Alpe/Adria Film Festival Trst 1996.), a primio je i odlikovanje Reda Danice Hrvatske. Njegovi radovi nalaze se u zbirkama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, The Museum of Modern Art/New York, Stedelijk Museum/Amsterdam, ZKM/Karlsruhe, New York Public Library, Kontakt/Erste Bank, Beč i dr. Sasvim dovoljan razlog da se prošetate do Doma mladih, zar ne?