Matko Biljak gostuje u Foto utorku

Nakon kratke ljetne pauze, Fotoklub Split nastavlja dalje s diskurzivnim programom Foto utorka, a 27. rujna u 20 sati, u ''goste'' stiže ugledni splitski fotoreporter Matko Biljak koji će održati predavanje na temu novinske fotografije – od povijesti do suvremenih trendova u izdavaštvu. U okviru predavanja publika će saznati kako su izgledale stare tehnike slanja fotografija u redakciju, kako se taj dio posla odvija danas, zbog čega je važno pravilno arhiviranje digitalnog materijala i slično. Također, osvrnut će se na svoje fotografije i fotoreporterski angažman u vrijeme Domovinskog rata te na rad u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu gdje je od 2000. godine angažiran kao umjetnički fotograf.

Matko Biljak rođen 1968. u Splitu. Fotografijom se bavi od 1985., a profesionalno od 1987. godine. Svoj rad počeo u Omladinskoj iskri 1985., a od 1988. u Slobodnoj Dalmaciji. Od 1993. do 2005 godine radi za agenciju Reuters. Fotografije objavljuje u brojim stranim novinama i časopisima (Time magazine, Newsweek, Der Spiegel, Stern, Times, LA Times, Washington Post, Guardian, Paris Match, Le Figaro, Usa Today...)
Od 2000. godine angažiran je kao umjetnički fotograf Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Objavljuje fotografije u monografijama i knjigama, izlagao je na više od 40 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu na kojima je više puta nagrađivan za kolekciju. Pored brojnih nagrada, dobitnik je prve Zlatne kamere – nagrade HND-a 1991. godine za fotografiju. Već više od 15 godina urednik je fotografije u Slobodnoj Dalmaciji.

Program je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija i Grada Splita te je dio programa »Redovni godišnji program udruge Fotoklub Split« koji se financira iz sredstava podrške Zaklade Kultura nova.