Međunarodni projekt Mare Magnum Nostrum u Splitu

Međunarodni projekt Mare Magnum Nostrum priznate talijanske umjetnice Gee Casolaro (kuriran od strane Leonarda Reagana) pobjednik je osmog izdanja Talijanskog vijeća, nagrade koju je promovirao Mibact-ov Generalni direktorat za suvremeno stvaralaštvo. Glavni nositelj projekta je talijanski Regionalni muzej Emilia-Romagna, a u suradnji s Hrvatskom udrugom likovnih umjetnika u Splitu (HULU Split) projekt se ovaj četvrtak predstavlja i splitskoj publici.

Mare Magnum Nostrum participativni je umjetnič̌ki projekt koji se, zahvaljujuć́i suradnji različitih institucija, udruga i javnosti razvija u više zemalja Sredozemnog mora. Hrvatskoj će se publici ekskluzivno predstaviti u prostoru Jugoistočne kule Dioklecijanove palače, a pošto obiđe još nekoliko zemalja Mediterana postat će dio trajne zbirke Nacionalnog muzeja Ravenne.

Riječ je o velikoj umjetničkoj instalaciji s prikazom Sredozemnog mora koje umjetnica kontinuirano promišlja i reinterpretira kroz fotografije ljudi pozvanih da sudjeluju u projektu: ona angažirano traži suradnju gledatelja kako bi stvorila svojevrsni fotografski arhiv Mediterana satkan od fotografija svakodnevnih ljudskih rituala, praznika, pejzaža i sličnog.

Umjetnička instalacija postavljena u galerijskom prostoru Jugoistočne kule posjetiteljima daje živopisno iskustvo gdje publika ima pogled na svih 360 stupnjeva Mediterana i to iz središta mora. Tijekom izložbe posjetitelji su pozvani dodati i / ili zamijeniti postojeće slike s novim fotografijama preuzetim iz arhive postavljajući ih na isti dio obale.

Gea Casolaro poziva splićane da na web stranicu projekta pošalju fotografije svakodnevnog života s mediteranskih obala - fotografije na kojima je prisutan bar malen komad mora - snimljene u bilo kojoj zemlji, mjestu, vremenu i godišnjem dobu. Sve prikupljene fotografije postat će sastavni dio projekta, a web stranica koja će ga pratiti i s vremenom rasti, postat će platforma bogata fotografijama i različitim pogledima na svijet pa će se iz dana u dan razvijati rizomatska kartografija sastavljena od priča koje se isprepliću na ovom moru, koje je oduvijek bilo izvor razmjene civilizacija - istinski zajednički bazen koji dijelimo i koji nas ujedinjuje - s ciljem ukidanja misli "mi na ovoj obali i oni s druge strane“: ne granica među ljudima, već svemir koji uključuje i nas.

Izložba će biti otvorena od 12. do 26. studenog 2020. godine od 12 do 17h, a ulaz je besplatan. 

Gea Casolaro

Mare Magnum Nostrum

 

Projekt podupiru: 

Italian Council (8th Edition, 2020) program to promote Italian contemporary art in the world by the Directorate-General for Contemporary Creativity of the Italian Ministry of Cultural Heritage and Activities and Tourism

 

Kustos:

Leonardo Regano

Projekt promovira:

Direzione Regionale Musei dell’Emilia-Romagna

 

Hrvatski partneri:

Hulu – Split
Muzej Grada Splita

Umjetnička akademija u Splitu

Fotoklub Split

 

Kulturni partner:

qwatz contemporary art platform

 

Za dodatne informacije o projektu i poziv za sudjelovanje:

info@maremagnumnostrum.art

www.maremagnumnostrum.art

 

Društvene mreže:

Facebook  Mare Magnum Nostrum

Instagram  mare_magnum_nostrum

Official hashtag: #maremagnumnostrum

 

Društvene mreže Italian Council:

Facebook @CreativitaContemporanea

Instagram @creativita_contemporanea

Hashtag: #MIBACT #CreativitaContemporanea #ItalianCouncil #ContemporaryItalianArt